Ga naar Content

Omscholingsproject tot ICT'er bestempeld als "modelproject"

29 juni 2018, 12.49 uur · Aangepast 29 juni 2018, 13.49 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM De Europese Commissie heeft het omscholingsproject 'Make IT Work' van de Hogeschool van Amsterdam benoemd tot "modelproject". Werkloze hoogopgeleiden zonder ICT-achtergrond worden in dit project omgeschoold om het tekort aan ICT'ers op te vullen.

Door de digitalisering is de arbeidsmarkt de laatste jaren sterk veranderd. De vraag naar specifieke digitale vaardigheden is sneller gegroeid dan het huidige aanbod kan bijhouden. Daarbij hebben veel hoogopgeleiden een baan die niet past in de richting van hun gevolgde opleiding. 

'Make IT Work' probeert dit probleem op te lossen met een omscholingsprogramma voor ICT-functies. In elf maanden tijd worden kandidaten opgeleid tot software engineer, business analyst of cyber security specialist. De Hogeschool van Amsterdam begon in 2015 met het omscholingsproject en inmiddels hebben ruim 220 cursisten meegedaan.

Lees ook: Schaarste dreigt op arbeidsmarkt in Metropoolregio 

Verschillende bedrijven en brancheorganisatie Nederland ICT zijn aangesloten bij de cursus. Cursisten krijgen daardoor vaak na het traject al een baan aangeboden krijgen. "De samenwerking past heel goed bij onze visie op de ICT-arbeidsmarkt", aldus directeur Lotte de Bruijn. "Naast langetermijnoplossingen zijn er ook snellere oplossingen nodig, zoals het omscholen van mensen." Daarnaast is het een echte win-winsituatie. "De studenten krijgen een certificaat en een baan, de bedrijven krijgen de werknemers die ze zoeken."

Schoolvoorbeeld
'Make IT Work' is op 25 juni tijdens het Digital Assembly Event in Sofia, Bulgarije, door de Europese Commissie geselecteerd. Die stelde een overzicht van negen projecten samen op het gebied van het bijbrengen van digitale vaardigheden gepubliceerd. Door projecten als 'Make IT Work' onder de aandacht te brengen, hoopt de Europese Commissie andere landen te inspireren aan de slag te gaan met de digitale vaardigheden van hun inwoners.

De geselecteerde projecten mogen worden nagemaakt en toegepast. "Het tekort aan mensen met digitale vaardigheden geldt voor de hele regio, dus we kunnen het beste de goede ideeën bij elkaar afkijken en overnemen", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.