Noord-Holland

NL
V

Met deze vijf tips overleef je dit hete festivalweekend

29 juni 2018, 13.10 uur · Aangepast 29 juni 2018, 13.45 uur · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Met temperaturen die vrolijk richting de dertig graden gaan, belooft het een zonovergoten weekend te worden. Fijn voor alle duizenden festivalgangers die een bezoekje brengen aan Awakenings, Indian Summer of het Oh My! Music Festival, maar oververhitting ligt met al die dansjes en drankjes op de loer. Gelukkig hebben wij vijf tips opgesteld, die je moeten helpen om het hoofd koel te houden.

Water, water en nog eens water

'Wel genoeg water drinken hè!' De meesten zullen bij deze uitspraak de stem van hun moeder horen, maar het is wel een belangrijke. Door de hitte raak je namelijk veel vocht kwijt, waardoor uitdroging op de loer ligt. Op warme dagen moet je daarom minimaal 1,5 tot 2 liter vocht tot je nemen. Het Indian Summer Festival is alvast goed voorbereid: zij bieden gratis drinkwater aan bij alle toiletten.

Sta je nou liever met een alcoholische versnapering in je hand? Dan is een 'waterpact' wellicht een goed idee. Om de paar biertjes of wijntjes neem je een glas water, waardoor je vochtgehalte op peil blijft. Bovendien ook fijn voor je lever, dus twee vliegen in één klap! 

Zonnebrand en zonnehoed

De uv-index ligt met zonkracht 7 hoog de komende dagen. Dat betekent dat een ongewende huid al binnen een kwartiertje kan verbranden. Tijdens een feestweekend wil je liever niet met een zonnesteek of zo rood als een kreeft in de schaduw liggen, dus daarom zijn zonnebrand en een hoofddeksel je grote vrienden. Denk er wel aan dat de fles of tube die je meeneemt niet te groot is, want dat is vaak tegen de regels van het festival. 

Niet te pittig eten!

Op festivals staan vaak talloze eettentjes, dus de keuze voor je avondeten is reuze. Pikant eten is met warm weer wellicht niet de slimste optie, want daar gaat je hartslag van omhoog. Je lichaam moet harder werken en de temperatuur loopt op, waardoor je gaat zweten. 

Je kunt beter gaan voor fruit, want dat vult een vocht- en zouttekort aan. De beste optie is dan een goed stuk watermeloen. 

Koud water in je nek

In je hoofd, nek en polsen zitten de bloedvaten vlak onder de huid, waardoor daar extra warmte wordt afgevoerd. Een koud washandje of een plons water in je nek kan daardoor erg verfrissend werken, net als je voeten in een teiltje water of je polsen onder de kraan. Gooi dat bekertje water van tip 1 dus ook af en toe over jezelf, óf over je vrienden, heen. 

Last but not least: de bierdouche!

Oké, het is misschien niet de meest prettige manier van verkoeling, maar als je waterflesje en zonnebrand leeg zijn en je net een hap van je pittige Indiase curry hebt genomen, kan zo'n ordinaire bierdouche best prettig zijn! Gooi 't alleen niet richting de artiest ;)