Ga naar Content

'Overstekende toeristen zorgen voor gevaarlijke situaties op fietspad Zaanse Schans'

ZAANDAM De situatie op de Zaanse Schans is levensgevaarlijk, omdat de toeristen lukraak over de fietspaden lopen. Dat zegt voorzitter Dick Zwart van de Historische Vereniging Wormerveer. Hij wil haast maken met het verleggen van het fietspad op de Zaanse Schans naar de overkant van de sloot. "Ze kijken absoluut niet uit."

Directe aanleiding voor Zwart is het ernstig ongeluk tussen een collega en een toerist, die vanaf het wandelpad zonder uit te kijken de fietsroute op wandelde. "De collega liep een sleutelbeenfractuur, gebroken ribben, een gecompliceerde beenbreuk en nog enkele andere verwondingen op", aldus directeur Zwart. Deze collega kreeg later te horen dat hij minimaal een jaar niet kan werken.

Lees ook: Zaanse Schans moet maatregelen nemen vanwege topdrukte

De onoverzichtelijke verkeerssituatie wordt door de fietsers bevestigd. "Ik botste net bijna op een toerist met een fotocamera, die zo van het talud afliep zonder te kijken." Een ander moet ook regelmatig in de remmen knijpen om een confrontatie met een toerist te voorkomen. In de video hierboven zijn veel voorbeelden van gevaarlijke situaties door onze camera's vastgelegd.

Volgens Dick Zwart wordt al heel lang over de verlegging van het fietspad gesproken, maar is het nu de hoogste tijd dat er echt actie wordt ondernomen.

Foto: NH Nieuws