Ga naar Content
Noord-Holland

Historische dag Tata Steel? Fusie met ThyssenKrupp kwestie van tijd

29 juni 2018, 08.23 uur · Aangepast 29 juni 2018, 10.54 uur
Door: Dennis Mantz · Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

IJMUIDEN Het zou zomaar eens een historische dag kunnen worden voor staalfabriek Tata Steel in IJmuiden. Bronnen melden NH Nieuws dat vandaag de deal over een fusie met het Duitse ThyssenKrupp wordt beklonken.

Daarmee zou een einde komen aan een twee jaar durend onderhandelingsproces, tussen voornamelijk de top van het moederbedrijf in India met het bestuur van Thyssen. Voor medewerkers in IJmuiden gaat het om een fusie tegen wil en dank. Want een half jaar geleden nog ontvouwde zich na een protestmars de grootste vakbondsmanifestatie sinds de oprichting van Hoogovens, later Corus en Tata. 'ThyssenKrupp, Nein Danke', schalde het in een rauwe fabriekshal, beplakt met spandoeken. Ruwweg 3.500 arbeiders klapten de handen op elkaar. 

Toch lijkt het toch echt nog maar een kwestie van tijd: papieren met daarop ThyssenKrupp/Tata Steel (naar verluidt de nieuwe naam) kunnen ieder moment voorzien worden van een handtekening. Maar dan wel met een krabbel op het contract van de directie in IJmuiden.

Wat betekent dit?

Fusie Tata Steel 4

Door druk van de vakbonden, ondernemingsraad en Tata Steel Nederland (TSN) blijft de staalreus baas in eigen huis. Met een eigen bestuur en sleutel van de kassa, waarmee winst geïnvesteerd kan worden in het verder moderniseren van het productieproces.

Fusie Tata Steel 5

Het hoofdkantoor van de joint venture komt te staan in Amsterdam. Met een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling (R&D) achter het hek in IJmuiden.

Arbeidsplaatsen?
De vakbond en leden van de COR (centrale ondernemingsraad) konden met een voet tussen de deur bij de onderhandelaars uiteindelijk verschil maken voor de medewerkers. Tot 2026 vallen er geen gedwongen ontslagen. Dat werd bedongen met het werkgelegenheidspact. Wel zullen door natuurlijk verloop de komende jaren enkele honderden arbeidsplaatsen worden gereduceerd. 

Fusie Tata Steel 2

De ondernemingsraad vreest wel voor bestuursproblemen in de top, zoals recentelijk ook te zien was tusen KLM en Air France. 

Tweede staalreus van Europa

Fusie Tata Steel 6

Met de fusie hopen de aandeelhouders een antwoord te geven op de overcapaciteit aan staal in Europa. Ook hopen ze na een fusie een kostenbesparing van 400 tot 600 miljoen euro per jaar te realiseren. 

Met een omzet van 15 miljard euro zou Thyssen/Tata de tweede staalgigant van Europa moeten worden, achter ArcelorMittal dat in 27 landen opereert.