Ga naar Content
Noord-Holland

Verzet tegen 'monddood maken' van raadsleden in Bloemendaal: "In strijd met de wet"

28 juni 2018, 18.38 uur · Aangepast 29 juni 2018, 18.47 uur
Door: Dimitri Walbeek · Foto: NH Nieuws / Dimitri Walbeek

BLOEMENDAAL Een voorstel van burgemeester en wethouders van Bloemendaal om het recht op informatie voor raadsleden aan banden te leggen, ondervindt veel kritiek. 'Monddood maken', zoals de fractie van Hart voor Boemendaal het omschrijft. Vrijzinning Democratisch Bloemendaal noemt het 'de wereld op zijn kop.'

B en W van Bloemendaal willen verzoeken tot inzage in documenten aan raadsleden weigeren, als er bijvoorbeeld 'inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer van burgers en ambtenaren'.

Ook als er 'schijn van belangenverstrengeling' is, wil het gemeentebestuur verzoeken van raadsleden om inzage niet meer honoreren. Ook wil het college zelf beoordelen of een verzoek voldoende is gemotiveerd. Dat schrijven ze in een raadsvoorstel dat woensdag besproken gaat worden.

Zo ontstaat er volgens Hart voor Bloemendaal een 'dictatuur van de meerderheid' die gaat bepalen welke informatie wordt gedeeld.

Onverkwikkelijk
Een van de aanleidingen voor het voorstel is dat inwoner Rob Slewe raadslid is geworden. De nummer twee van Hart voor Bloemendaal is als burger in conflict met het gemeentehuis. Hij wil stukken inzien die niet openbaar worden gemaakt.

Uit die stukken blijken volgens Slewe onverkwikkelijke zaken zoals het doelbewust zwart maken van hem en zijn broer Hans. Ook zouden er bewijzen zijn van strafbare zaken zoals het opdracht geven tot afluisteren van de Slewes door collegeleden. Ondanks WOB-procedures krijgt Slewe de inzage niet.

Levenssfeer
Nu Slewe raadslid is, zou hij die mogelijk belastende e-mails alsnog kunnen opvragen. De gemeente heeft de landsadvocaat om advies gevraagd over deze toestand. Nu stellen B en W naar aanleiding van dat advies voor om zelf te mogen beslissen wat zij wel en niet prijsgeven aan raadsleden. Overigens zijn er ook andere gevoelige dossiers waarbij B en W graag zelf aan de knoppen wil gaan zitten.

Vleugellam
Zo maakt de gemeente de gekozen politici 'vleugellam', meent de partij van Slewe. "Het college van Bloemendaal geeft met deze nieuwe kijk op het begrip ‘openbaar belang’ geen goed signaal af. Het is in strijd met de wet dat het college zich naar eigen believen kan ontdoen van de informatieplicht richting de raad. Vooral wanneer dit gebeurt om onbehoorlijk bestuur onder de mat te vegen, fouten te verbergen, de positie van wethouders en burgemeesters veilig te stellen."

Verbazing
Ook de nieuwe partij in de raad, Vrijzinnig Democratisch Bloemendaal, reageert verbolgen. Fractievoorzitter Mark Doorn wil nu al duidelijk maken dat wat zijn partij betreft, 'de gemeente niet mag morrelen aan de rechten van raadsleden.'

Doorn: "De Bloemendaalse politiek is al jarenlang onderwerp van gesprek en roept landelijk gezien bij veel mensen verbazing op. Deze verbazing zal alleen maar groeien als de raad in zal stemmen met dit voorstel. Raadsleden kunnen straks alleen nog inlichtingen vragen als zij dit goed onderbouwd doen? De wereld op zijn kop: een gemeenteraad die verantwoording moet afleggen aan het college."

Grondwet
En, in niet mis te verstane woorden: "Integriteit laat zich niet afdwingen en is niet bij wet te regelen. Ieder individueel raadslid heeft, middels het afleggen van de eed of de gelofte, gezworen of beloofd getrouw te zijn aan de Grondwet, en dat hij/zij de wetten zal nakomen en zijn of haar plichten als lid van de raad naar eer en geweten zal vervullen."

"Maar dan moet je dat wel mogelijk worden gemaakt. De Nederlandse wetgever gaat er nog altijd van uit dat iedereen te goeder trouw is. Maatregelen zoals het college die nu voorstelt trekken dat principe ernstig in twijfel."