Ga naar Content

Anja is omroepster op Schiphol: "Mensen die elkaar kwijt zijn, die roep ik het meest op"

SCHIPHOL Verloren paspoorten en kwijtgeraakte creditcards, maar vooral passagiers die zoek zijn: het zijn voor Schipholstem Anja Beekman de meest omgeroepen boodschappen. Beekman is een van de ruim zestig omroepers en omroepsters van Schiphol. "Cadeau's van geholpen passagiers mogen wij niet aannemen, maar ik ben al blij als zij blij zijn!"

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Op Schiphol worden dagelijks rond de 350 boodschappen omgeroepen, en dat is los van alle voorgeprogrammeerde oproepen zoals 'uw tas niet onbeheerd achterlaten', 'Schiphol is een rookvrij luchthaven' en 'natuurlijk mind your step', die afgelopen mei alleen al 4500 keer automatisch herhaald werden. Voor alle live-omroepen nemen de Schipholstemmen plaats achter de microfoon in een studio een paar verdiepingen boven Vertrekhal 2.

De studio heeft veel weg van een radiostudio zoals die van NH Radio. De omroepster zit achter een desk met daarop zeker acht schermen, een microfoon en een schakelkastje waarmee zij de locatie van de oproep kan bepalen. Want niet bij alle mededelingen is het noodzakelijk om dat door heel Schiphol te laten klinken.

"Attentie alstublieft"
Boodschappen die omroepster Beekman moet omroepen, verschijnen op een van de schermen voor haar. Een nieuwe boodschap wordt ook meteen omgeroepen, want iedere minuut die Beekman zou wachten, kan een vluchtvertraging veroorzaken. "Attentie alstublieft. Degene die het paspoort heeft gevonden van de heer Patrick Bird, wordt verzocht zich te melden bij de informatiebalie."

Het zijn dan ook de paspoorten, de creditcards en passagiers die kwijt zijn die Beekman het meeste moet omroepen. "Het leukste vind ik als mensen tegen me zeggen dat ze hun naam hebben gehoord en ik dan zeg: 'kijk ik heb uw paspoort', dat vind ik heel erg fijn. Als het Nederlandse mensen zijn, dan kunnen die nog een noodpaspoort aanvragen, maar buitenlanders moeten dan naar Den Haag. Dan kun je je vlucht niet meer halen."

Bos bloemen
Beekman wordt ook regelmatig persoonlijk bedankt, want je kan haar en de andere omroepers ook in een van de zeven informatiebalies van Schiphol treffen. Omroepen doen de stemmen maximaal twee uur per dag, om de stembanden te sparen. "Wij mogen niks aannemen en wij nemen ook niks aan. Zo kreeg ik van twee mensen waarvan onze Lost and Found-afdeling de autosleutel van hadden gevonden, een bos bloemen aangeboden. Die hebben we daarom op de balie gezet, maar ik vind het hartstikke leuk. Ik ben al blij als zij blij zijn!"

Foto: NH Nieuws/Doron Sajet