Ga naar Content
Noord-Holland

Dorpsraad roept Nieuw-Vennepers op: 'Maak vuist tegen vervuilde grond!'

2 juli 2018, 14.40 uur · Aangepast 2 juli 2018, 14.55 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NIEUW-VENNEP De dorpsraad van Nieuw-Vennep roept haar bewoners op om een vuist te maken tegen het plan van gemeente Haarlemmermeer om vervuilde grond te gebruiken voor recreatieve heuvels. "Als vader van twee kinderen en inwoner van Nieuw-Vennep, maak ik me zorgen," aldus voorzitter Marcel Klein.

Het plan is om heuvels van zo'n 4,5 meter hoog te maken in recreatiegebied Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Een leuk plan, vindt ook de dorpsraad, behalve dat de heuvels gemaakt moeten worden van vervuilde grond uit Amsterdam. 

De gemeente Haarlemmermeer heeft zelf onvoldoende grond om de beoogde heuvels te realiseren. Daarom is het plan om daarvoor licht verontreinigde grond uit Amsterdam te gebruiken. De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft op 24 mei ingestemd met de Nota Bodembeheer waardoor het mogelijk wordt om de heuvels aan te leggen met de industriegrond uit Amsterdam. Voor het afnemen van deze grond betaalt de gemeente Amsterdam aan Haarlemmermeer.

De dorpsraad maakt zich daar grote zorgen over en wil meer informatie. De grond zou voldoen aan alle normen."In de Nota Bodembeheer wordt gesproken over ecologisch aanvaardbare risico's. Wat zijn aanvaardbare risico's, en wat is precies aanvaardbaar?", vraagt Klein zich af. 

Informatieavond
De gemeente organiseert morgenavond een informatiebijeenkomst met deskundigen van onder andere de GGD en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. De bijeenkomst begint om 19.00 uur in Het Trefpunt, Hoofdweg 1318 te Nieuw-Vennep. 

De dorpsraad roept iedereen op om naar deze avond te komen. "Als de Nieuw-Venneper ook vindt dat vervuilde grond in een recreatiegebied onacceptabel is, meld u dan!", zegt Klein. Hij vindt dat de bewoners moeten komen om zich goed te laten informeren. "Juist omdat het een verkiezingsjaar is, waarin we onze nieuwe gemeenteraad kiezen, is het belangrijk dat inwoners laten weten wat ze willen. We rekenen op uw komst!", schrijft de dorpsraad op haar website.