Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Tweede dag staking streekvervoer: gedeelte rijdt wel

28 juni 2018, 13.27 uur · Foto: NH Nieuws / Annabelle Zandbergen

NOORD-HOLLAND Buschauffeurs in het streekvervoer leggen vandaag voor de tweede opeenvolgende dag hun werk neer. In de hele provincie rijden daardoor een stuk minder bussen. Toch kun je op sommige plekken wel degelijk met de bus, check hier hoe je erachter komt welke bus wel en welke niet rijdt.

Volgens de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer rijdt 25 tot 40 procent wél, maar "verschilt het heel erg per bedrijf en regio". Moet je nou vandaag de hort nog op en heb je daar een bus voor nodig, dan kun je dit kaartje raadplegen. Daar is bijvoorbeeld op te zien dat er nog wel regelmatig wordt gereden in Haarlem en in de regio Schiphol. 

Niet iedereen doet dus mee, om verschillende redenen. Sommigen buschauffeurs zijn het niet eens met de manier van staken, anderen kunnen het salaris niet missen. Gisteren werden de 'werkwilligen' geïntimideerd en uitgescholden. Zo werden er in Hoorn foto's gemaakt van chauffeurs die aan het werk wilden en kregen mensen die aankwamen op de fiets "verwensingen naar hun hoofd die verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog."

Lees ook: Werkwillige buschauffeurs in Hoorn geïntimideerd en uitgescholden

Voor sommige ov-reizigers zal het vandaag en morgen nog lastig worden. NH Nieuws kreeg een flink aantal reacties van gedupeerden. Gisteren kon onze eigen Taxiservice gelukkig een aantal mensen van a naar b brengen. En ook kun je natuurlijk weer gebruik maken van de NH Nieuws-appgroepen

Lees ook: Redder in nood voor gestrande busreizigers: de NH Nieuws Taxiservice

De chauffeurs en machinisten voeren actie voor onder meer hoger loon, een lagere werkdruk en extra pauzes. Het CNV geeft aan tot en met morgen te staken en bekijkt daarna of verdere acties nodig zijn. FNV besluit morgen of er in het weekeinde en de periode daarna verder wordt gestaakt.