Ga naar Content
Noord-Holland

Provincies zetten definitief in op aanleg omstreden Duinpolderweg: "Verraad aan bevolking"

27 juni 2018, 19.00 uur · Aangepast 27 juni 2018, 21.40 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

BENNEBROEK Wat de provincies Noord- en Zuid-Holland betreft, is de kogel door de kerk: zij maakten vandaag de route bekend van de Duinpolderweg, die de Bollenstreek (N206) met de A4 moet verbinden. Een omstreden weg die onder meer door de natuur van de Oosteinderpolder bij Bennebroek wordt aangelegd. Op het laatst is de gewenste loop van de weg nog omgegooid, maar de stilte van de polder is daarmee niet gespaard. Volgens raadslid Marlielys Roos uit Bennebroek een 'buitengewoon teleurstellende uitslag.' "Een verraad aan de bevolking van Zuid-Kennemerland en de Bollenstreek."

Volgens het raadslid van Hart voor Bloemendaal (waar Bennebroek en Vogelenzang onder vallen), en fervent tegenstander van de Duinpolderweg, is de vierbaansweg door de natuur helemaal niet nodig. Een 'megalomaan project van VVD-gedeputeerde Elisabeth Post.' Roos: "Het verkeersmodel deugt niet, de berekeningen kloppen niet, er is geknoeid met doelstellingen en het ergste nog: de hele participatie van omwonenden is een farce geweest."

Lees ook: Corporaties: pak knelpunten infrastructuur aan

Volgens Roos, en andere tegenstanders van de weg, luisteren de gedeputeerden niet naar hun eigen burgers en willen ze graag schitteren met een miljoenenproject. Roos: "Het is het machtsvertoon van een partij die altijd zijn zin wil doordrukken en ten koste van alles honderden miljoenen euro's over de balk gaat smijten en daarbij ook nog eens een belangrijk stuk natuur naar de knoppen helpt. Ons leefmilieu aan gort."

Doortrekken
Het gaat om het doortrekken van de N206 vanuit Noordwijk/Katwijk, onder Vogelenzang en Bennebroek langs en tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp door. Volgens tegenstanders zijn er 30.000 vervoersbewegingen per dag te verwachten op het nieuwe deel van deze weg. 

Lees ook:  Bennebroekers lijken de dans om de Duinpolderweg te ontspringen

Provinciale Staten van de twee provincies moeten uiteindelijk de definitieve keuze maken. Het besluit komt aan de orde op 3 september in de Statencommissie Mobiliteit en Financiën van Noord-Holland. Insprekers kunnen op deze dag hun zegje doen. "Het is te hopen dat de Statenleden het lef hebben hun gedeputeerde terug te roepen en ervoor te zorgen dat dit waanzinnige plan in de prullenbak belandt."