Noord-Holland

NL
V

Overleden potvis aan land getakeld: "Hij was zwaarder dan we dachten"

27 juni 2018, 15.20 uur · Aangepast 28 juni 2018, 16.02 uur

HARLINGEN De potvis die sinds maandag voor de kust van Den Helder zwom en gisteren overleed, is vanochtend vroeg aangekomen in Harlingen. Tegen het einde van de ochtend lukte het om het kadaver aan land te takelen. Al was de potvis wel veel zwaarder dan gedacht.

"We gaan er nu vanuit dat hij ruim 40 ton weegt", licht Lonneke IJsseldijk, onderzoeker aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, toe. Er moest uiteindelijk een tweede kraan komen om het loodzware kadaver uit het water te takelen. "Hij wordt hier een paar meter verderop in een bak gelegd, waar we het onderzoek gaan uitvoeren.

Lees ook: In beeld: overleden potvis aangekomen in Harlingen

Lonneke probeert er met haar team achter te komen waardoor de potvis precies is overleden. "Bij een potvis gaat het altijd om de vraag: 'Wat doet dat dier hier?' Potvissen komen namelijk helemaal niet voor in de Noordzee, dus het dier was al verdwaald. Dus we zoeken uit of het dier al verzwakt was, of het plastic in de maag had en of dat effect had op de gezondheidssituatie." Naast het vaststellen van de doodsoorzaak hopen de onderzoekers door dit onderzoek meer te weten te komen over de potvissenpopulatie. 

Groene energie
Samen met andere onderzoekers neemt Lonneke monsters van de dode potvis, die in het laboratorium verder onderzocht zullen worden. De rest van het kadaver zal uiteindelijk worden verbrand en uit die verbranding wordt groene energie opgewekt.