Noord-Holland

NL
V

De Peiling: Een kwart van de Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie

27 juni 2018, 12.45 uur · Aangepast 27 juni 2018, 13.26 uur

Als je deze zomer niet op vakantie gaat, ben je de enige niet. Een kwart van de Nederlanders blijft thuis. Geldgebrek is vaak de oorzaak.

Geld
Zo'n 54 procent van de thuisblijvers vindt vakantie te duur, en noemt geld als de voornaamste reden om niet op reis te gaan. Dat blijkt uit de Vakantiegeldenquête 2018 van het Nibud. Vorig jaar bleef 42 procent thuis.

Schulden aflossen
Van de mensen met een inkomen beneden modaal gaat 40 procent niet op vakantie. Vorig jaar was dat nog ruim een derde. Het geld dat ze besparen door niet weg te gaan, wordt gebruikt om schulden af te lossen of betalingsachterstanden weg te werken.

Werkenden niet met vakantie
Wat opvalt in de cijfers is dat vooral mensen met werk een vakantie te duur vinden en thuis blijven. Nederland is uit de crisis, maar huishoudens met een benedenmodaal inkomen profiteren maar mondjesmaat van de economische opleving, concludeert het Nibud uit de cijfers.

Vakantiebudget
Gaan we wel met vakantie, dan zijn we gemiddeld 15 dagen de hort op. Vakantiegangers geven dan zo'n 1500 euro uit. Een flinke daling ten opzichte van vorig jaar, toen de helft van de vakantiegangers nog een budget van 2000 euro te besteden had.

Wat doe jij?
Hoor jij bij de thuisblijvers of ga je wel op reis? Speelt geld een rol bij die beslissing? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling om 13:40 en 16:40 uur. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].