Ga naar Content

Meest duurzame drijvende woonwijk Schoonschip krijgt eindelijk vorm

AMSTERDAM (AT5) Het drijft, het wordt energieneutraal en zelfvoorzienend. De woonwijk Schoonschip bij Amsterdam-Noord begint, na tien jaar plannen, nu letterlijk vorm te krijgen. De eerste bewoners zullen er naar verwachting in oktober gaan wonen.

De woonwijk komt te drijven in het Johan van Hasseltkanaal, een zijkanaal van het IJ. Er komen 46 huishoudens in de waterwoningen die momenteel nog in aanbouw zijn. Toekomstig bewoonster Marjan de Blok ziet het al helemaal voor zich: "Hier gaan mijn kinderen opgroeien!".

Lees ook: Uniek: drijvende woonwijk Amsterdam-Noord

Duurzaam en duur
Schoonschip wordt vooral een duurzame wijk. Het opwekken van energie zal gebeuren met vijfhonderd zonnepanelen en de huizen krijgen energie van warmtepompen. Ook het bouwmateriaal is zo duurzaam mogelijk gekozen: bijna geen staal, Europees hout met een keurmerk en alle kozijnen worden voorzien van driedubbelglas. 

Dit heeft wel gevolgen voor de kosten. In 2013 was de verwachting dat het goedkoopste huis zo'n 110.000 euro zou kosten, dit bedrag is gestegen naar 250.000 euro. Daar komen nog gezamenlijke kosten bovenop, onder meer voor de bouw van een steiger. 

Zelfvoorzienend
Maar wie er eenmaal woont, kan weer veel besparen. Zo worden er meerdere kassen gebouwd waar bewoners hun eigen groente en fruit kunnen verbouwen. En een waterzuiveringssysteem gaat de wijk voorzien van drinkwater.