Ga naar Content

Streekvervoer zeker tot weekend plat: "Ik ben drained out"

NOORD-HOLLAND Reizigers in het openbaar vervoer komen zeker tot en met vrijdag mogelijk voor grote problemen te staan. Vrijwel alle regionale bussen en stadsbussen staan vermoedelijk stil door de landelijke staking bij streekvervoerders. Ook treinen van enkele regionale lijnen rijden in die periode niet.

Door de acties rijden er geen bussen van Connexxion, Arriva, Qbuzz, Keolis, EBS en HERMES. Het stadsvervoer in Amsterdam (GVB) en Den Haag (HTM) valt niet onder de actie.

Lees ook: Buschauffeuse Eva voelt zich veevervoerder: "We houden dit niet vol"

Hoe lang reizigers last hebben van de staking, is nog onduidelijk. Vakbond CNV geeft aan tot en met vrijdag te staken en bekijkt daarna of verdere acties nodig zijn. FNV kondigt echter een staking voor 'onbepaalde tijd' aan, die zeker tot en met zondag kan duren.

Bussen beperkt uitgereden
Rond 08.30 vanmorgen maakte de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer bekend dat bussen in het land beperkt zijn uitgereden. Bij Connexxion bijvoorbeeld rijden in alle regio's bussen naar meerdere bestemmingen. Ook bij andere vervoerders rijdt een aantal bussen.

Volgens Paula Verhoef, onderhandelaar van FNV Streektvervoer rijdt ongeveer 85 procent van de bussen niet. Het stakingsbeeld is volgens Verhoef hetzelfde als de voorgaande keren. De busmaatschappijen zetten de mensen die wel willen rijden en uitzendkrachten in op de lijnen met doorgaans veel passagiers, zegt ze. Een woordvoerder van CNV Vakmensen heeft nog geen compleet beeld van de staking.

Hoger loon, minder werkdruk en pauzes
Chauffeurs en machinisten van regionale vervoersbedrijven voeren al langer actie voor betere arbeidsvoorwaarden, onder andere met een estafette van regionale stakingen. Ze eisen een hoger loon, minder werkdruk en extra pauzes.

"De rijtijden van een rit zijn steeds krapper geworden", vertelt buschauffeur Jolien de Graaf Bierbrauwer. "Je bent constant aan het stressen en we willen ook graag af en toe de benen strekken, even een piesje plegen, dat soort dingen dus. We zijn geen couriers, we zijn buschauffeurs." Volgens haar is het dus vooral de werkdruk die omlaag moet en niet zozeer het salaris wat omhoog moet. "Je komt ook veel moeier thuis dan dat je vroeger thuiskwam, ik ben echt drained out."