Ga naar Content
Noord-Holland

Politie en camera's bij redacties Amsterdam

26 juni 2018, 19.39 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

AMSTERDAM Amsterdam neemt na de aanslagen op de gebouwen van De Telegraaf en Panorama extra maatregelen rond diverse nieuwsredacties. Zo houdt de politie "zichtbaar toezicht'' en komt er cameratoezicht bij de panden waar De Telegraaf, Panorama, Nieuwe Revu, AT5 en NH Nieuws, Het Parool, de Volkskrant, Trouw en NRC zitten. Dat hebben waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, de politiechef en de hoofdofficier van justitie besloten.

De zogeheten driehoek is "zeer geschokt" door de gebeurtenissen. Los van het extra toezicht wordt de beveiliging van de gebouwen tegen het licht gehouden. "Tijdens een schouw wordt met specialisten gekeken naar eenvoudige maatregelen om het gebouw zo veilig mogelijk te maken", meldt de gemeente Amsterdam.

Lees ook: VIDEO: Aanslag op pand Telegraaf: busje ramt gevel en vliegt in brand

Er is geen concrete informatie dat nieuwe aanvallen op nieuwsmedia ophanden zouden zijn, maar volgens het lokale bestuur "kan niets worden uitgesloten". Maatregelen worden toegespitst op redacties in Amsterdam die regelmatig berichten over de georganiseerde misdaad. Hoewel nog niet duidelijk is wie de daders zijn, is een van de scenario's dat er een verband is met recente publicaties.

Lees ook: Pand uitgever Panorama en Revu beschoten met raketwerper

Bij De Telegraaf reed in de nacht van maandag op dinsdag een bestelbusje door de pui heen, dat vervolgens in brand werd gestoken. Het gebouw waar Panorama in is gevestigd, werd vorige week donderdag beschoten met een antitankwapen.

Directeur
Paul van Gessel, directeur van NH Nieuws en AT5, zegt dat de maatregel te verwachten was. "Na de aanslag op Charlie Hebdo drie jaar geleden, is er al nauw overleg geweest tussen de politie en media-instellingen. Daarna werd het weer rustig", aldus Van Gessel. "Nu hebben we twee incidenten in een week gehad en dat maakt nieuwsorganisaties een tikje nerveus."

Ondanks de maatregel, vindt Van Gessel dat er niet overmatig beveiligd moet worden. "Iedereen moet goed uitkijken en extra alert zijn, maar we moeten vooral doorgaan waar we mee bezig zijn. Ze willen ons gedrag veranderen en het krachtigste antwoord is om dat niet teveel te laten gebeuren", besluit Van Gessel.