Ga naar Content

Brexit jaagt Spaans bouwbedrijf naar Amsterdam

26 juni 2018, 19.00 uur · Aangepast 3 juli 2018, 10.45 uur
Door: · Foto: Ferrovial

AMSTERDAM Het Spaanse bouwbedrijf Ferrovial wil mogelijk het internationale hoofdkwartier verhuizen van Engeland naar Amsterdam. De concern geeft als reden geen negatieve gevolgen van de Brexit te willen ervaren, zegt een woordvoerder tegen de Spaanse krant Expansion.

Het hoofdkantoor van Ferrovial, dat een belang van 25 procent heeft in de Britse luchthaven Heathrow, staat nu nog in Oxford. Maar om in Spanje belasting te kunnen blijven betalen, moet de holding binnen de Europese Unie gevestigd zijn. Maar de Brexit gooit roet in het eten.

Meer verhuizingen
Met de Brexit in het vooruitzicht, lijken meer bedrijven maatregelen te willen nemen. De Britse krant Financial Times suggereerde maandag dat BMW mogelijk fabrieken in het Verenigd Koninkrijk gaat sluiten, als de Brexit de productieketen in de weg zit. Een dag later werd dit echter ontkend door BMW vertegenwoordiger Ian Robertson. 

Ook de vliegtuigmaker Airbus overweegt Britse productielocaties te sluiten. Het bedrijf heeft open grenzen nodig om de productie van vliegtuigen soepel te laten verlopen, wat door de Brexit belemmerd kan worden. Als locaties worden gesloten, heeft dit gevolgen voor veertienduizend Britse werknemers.