Ga naar Content

Herstelwerkzaamheden afgebrande torenspits kerk Weesp van start: "Een kerk zonder toren is geen kerk"

WEESP De torenspits van de Laurentiuskerk in Weesp wordt hersteld. Door een felle brand in 2016 is de 25 meter hoge toren van de kerk gedeeltelijk ingestort. Sindsdien is Weesp zijn landmark kwijt. Maar exact twee jaar na de brand komt die dus terug.

"De toren hoort natuurlijk gewoon in Weesp. Deze toren met het groene kruis is toch een baken voor heel veel Weespers, maar ook voor mezelf, want een kerk zonder toren is geen kerk", zegt eigenaar Cees van Vliet. Het bekende groene kruis gaf altijd licht in het donker. "Zelfs de piloten van Schiphol weten: bij een bepaalde wind moeten we het kruis aan de linkerhand houden en dan zitten ze goed voor de landingsbaan", vertelde een Weesper eerder.

Lees ook: Felle brand verwoest toren Sint-Laurentiuskerk Weesp

De kerk staat de komende maanden in de steigers. Er wordt hard gebouwd in een loods vlakbij de kerk om alle onderdelen te maken. "Grote houten kruizen vormen de stabiliteit van de toren en daar valt de spits straks overheen", zo legt projectleider Marcel Rijnhart uit. 

Lees ook: Windhaan van kerk in Weesp is kwijt na de brand: "Twee dieven namen hem mee"

Vervolgens gaan alle onderdelen op een vrachtwagen naar de kerk en wordt het daar in elkaar gezet. Op 8 november 2018, precies twee jaar na de brand, wordt de spits in één keer omhoog gehesen. "Zo hopen we de toren weer in volle eer en glorie te herstellen." Ook het groene kruis en het gouden haantje zullen dan weer schitteren op de torenspits.