Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Amsterdam stijgt op lijst duurste steden

26 juni 2018, 12.27 uur · Aangepast 26 juni 2018, 13.49 uur · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM De hoofdstad is sterk gestegen op de lijst van duurste steden voor expats. Amsterdam staat op de vijftigste plek volgens de ranglijst van adviesbureau Mercer en dat is 35 plaatsen hoger dan vorig jaar.

Mercer vergelijkt de kosten voor eten, uitgaan en vermaak, maar kijkt ook naar huurprijzen. Het is vooral die laatste categorie waaraan Amsterdam zijn opmars te danken heeft. De prijzen op de woningmarkt zijn de laatste jaren namelijk fors gestegen.

Dollars
Een andere oorzaak is de sterke positie van de euro ten opzichte van de dollar, aldus Mercer. Daardoor wordt het voor bedrijven die in dollars werken duurder hun personeel naar Amsterdam te sturen. Door die sterke euro staan veel West-Europese steden hoger op de lijst. Dat is vooral terug te zien in Duitsland, waar Berlijn en Frankfurt flink zijn geklommen naar respectievelijk de 71e en 68e positie.

Bishkek
Amerikaanse steden gaven juist terrein prijs door de goedkopere dollar. Hongkong staat evenals twee jaar geleden op nummer 1, gevolgd door Tokio en het Zwitserse Zürich. De Angolese hoofdstad Luanda, die vorig jaar nog de toppositie innam, is door dalende woningprijzen gedaald naar plek zes. Maar voor een kop koffie of jeans blijft het een dure stad. Andere steden die in de top tien staan zijn Seoul op een vijfde plek. Sjanghai op de zevende plek en Beijing op negen. De goedkoopste steden in de wereld voor expats zijn Tasjkent in Oezbekistan, Tunis in Tunesie en Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië.