Ga naar Content

Bruggen sneller open met nieuwe app

26 juni 2018, 11.39 uur · Aangepast 26 juni 2018, 12.41 uur
Door: · Foto: ANP

HAARLEM Recreatieschippers hoeven binnenkort minder lang te wachten tot de bruggen opengaan. Een nieuwe navigatie-app, een soort Google-Maps voor op het water, regelt automatisch openingsverzoeken voor bruggen en geeft persoonlijke vaarinformatie.

'RiverGuide Recreant', zo heet de app die de provincie in samenwerking met tien andere (vaar)wegbeheerders heeft ontwikkeld, is bedoeld om de doorstroming op het water en de weg te bevorderen. Noord-Holland wordt de eerste provincie waar de app beschikbaar zal zijn voor pleziervaart.

Gebruikers kunnen tijdens de reis persoonlijke vaarinformatie ontvangen, zoals openingstijden van bruggen, doorvaarhoogten en beschikbare ligplaatsen in havens. Als de schipper zijn gegevens en vaarroute invoert, wordt op basis van locatie en snelheid de verwachte aankomsttijd bij een brug of sluis berekend. Dat tijdstip kan de app via een speciaal brugmanagementsysteem (BMS) alvast doorgeven aan de brugwachter.

Niet alleen gemak
Via het systeem ziet de brugwachter wanneer schepen bij de brug of sluis aankomen. Het is niet alleen handig dat pleziervaart mogelijk minder lang hoeven te wachten, maar voornamelijk bedoelt voor de doorstroming op de weg. De brugwachter kan rekening houden met hulpdiensten en het openbaar vervoer, en op basis daarvan het beste tijdstip kiezen om de brug te openen. Dat tijdstip wordt via de vaar-app weer terug gecommuniceerd naar de schepen. 

Elisabeth Post, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland (Mobiliteit): "Met de lancering van deze digitale vaargids in Noord-Holland laten wij zien dat wij volop investeren in Smart mobility. Deze innovatieve oplossing draagt bij aan een betere doorstroming van het verkeer op zowel de weg als het water. Samen met onze partners zorgen wij voor steeds slimmere manieren van reizen in onze provincie."

De app is nog niet overal in de provincie aangesloten. Gemeente Zaanstad en Waterland zijn op dit moment het systeem aan het testen en willen het mogelijk dit najaar in gebruik nemen.