Noord-Holland

VIDEO: Aanslag op pand Telegraaf: busje ramt gevel en vliegt in brand

26 juni 2018, 06.50 uur · Aangepast 28 juni 2018, 16.12 uur

Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

AMSTERDAM - AMSTERDAM (AT5) Een bestelbusje is vannacht het kantoorpand van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam binnengereden. Kort daarop vloog het busje in brand. De Telegraaf spreekt van een aanslag, ook de politie gaat uit van opzet.

De brandweer werd rond 04.00 uur gealarmeerd over de brand in het gebouw. De auto is bij de hoofdentree naar binnen geschoten. In de lobby van het gebouw woedde enige tijd een flinke brand. Die brand is inmiddels geblust.

Geen gewonden
Volgens een getuige was alleen een beveiliger in het pand aanwezig. Hij kwam met de schrik vrij. Er zijn geen gewonden gevallen. "In principe is niemand op de redactie op dit tijdstip'', zegt plaatsvervangend Telegraaf-hoofdredacteur Wim Hoogland.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er vermoedelijk sprake is van opzet. Hoogland zegt nog geen idee te hebben wie er achter zit. Het busje zou met hoge snelheid op de pui zijn ingereden. De bestuurder van het busje is nog spoorloos.

Voor het Telegraafgebouw staan witte bloembakken opgesteld in een rechte lijn. Omstanders wijzen erop dat iemand die die bakken weet te omzeilen, dat wel bewust moet hebben gedaan. 

Lees ook: Pand uitgever Panorama en Revu beschoten met raketwerper

Vorige week werd de redactie van Panorama en Nieuwe Revu - op steenworp afstand van het Telegraafgebouw - beschoten met een antitankwapen. In verband met die zaak zit een 41-jarige man uit Woerden vast.