Ga naar Content

Gemeente wil grond Naarderbos niet verkopen aan investeerder Van de Kuit

NAARDEN Op een speciaal ingelaste persconferentie heeft Gooise Meren vandaag een aantal afwijzingen aan het adres van vastgoedondernemer Michael van de Kuit toegelicht. Naast diverse afwijzingen voor attracties op het speelpark Oud Valkeveen maakt de gemeente ook korte metten met de plannen van de ondernemer voor de golfclub in het Naarderbos.

De gemeente wil Van de Kuit geen vergunning verlenen om het al jaren verlies draaiende clubhuis met restaurant van de golfclub te splitsen en de erfpacht af te kopen. Volgens de gemeente is het handhaven van de erfpachtconstructie de enige manier om 'grip en sturing' te houden op het gebied in en rond het Naarderbos. Van de Kuit zegt dat dit onzin is, omdat het bestemmingsplan de gemeente de grip geeft die zij wenselijk acht. 

Maximale zeggenschap
Verantwoordelijk wethouder Jan Franx licht toe. "Het gaat om het clubhuis. De heer van de Kuit wil de erfpacht afkopen en eigenaar worden van de grond. Vervolgens wil hij het gaan splitsen in kleinere stukken. Dat willen wij niet, want wij willen de maximale zeggenschap houden over het gebied. Het moet een geheel blijven. Het gebied is voor de gemeente van strategisch belang."

"Het verbaast mij niets", is de eerste reactie van Michael van de Kuit als NH Nieuws de ondernemer per telefoon op de hoogte stelt van alle afgewezen aanvragen. "De relatie met de gemeente is vanaf eind 2017 met het gedoe met de zogenaamde vermakelijkhedenretributie flink verstoord. Sindsdien wijzen ze alles van me af."

Lees ook: Grote zorgen voor speelpark Oud Valkeveen: mogelijk jaarlijks kleine ton aan extra kosten

Dat de plannen voor het Naarderbos zijn afgewezen stoort Van de Kuit enorm. Vooral ook omdat de gemeente helemaal nooit heeft willen horen wat precies de plannen zijn. "Er wordt gedaan alsof ik het Naarderbos wil veranderen in een evenemententerrein, of dat ik er woningen en een casino wil gaan bouwen. Dat is helemaal niet zo."

Rendabel
Hij gaat verder: "De vorige eigenaar Grondmij heeft dertien jaar lang geprobeerd de boel kostendekkend te krijgen. Dat is niet gelukt. De aandeelhouders moesten elk jaar geld bijstorten. Daar willen we een einde aan maken. Maar het doel is gewoon om de golfbaan weer rendabel te maken, zodat ook het onderhoud van het gebied kostendekkend wordt", vertelt Van de Kuit aan NH Nieuws.

Volgens hem kan clubgebouw van de golfclub bijvoorbeeld een stuk kleiner: "Het gaat hier om 6000m2. De huur is enorm, zo’n 700.000 euro per jaar. We proberen in gesprekken met de verhuurder van het gebouw , MG & H, te komen tot nieuwe afspraken lukt dat niet dan moeten we kijken naar een kleiner clubhuis.  Verder willen we op het strandje een restaurant bouwen van corca 150 m2 en een reclamemast bij de A6 plaatsen en betaald parkeren invoeren. Allemaal in overeenstemming met de afspraken die zijn gemaakt met de gemeente."

Verstoorde verhoudingen
Wethouder Franx erkent dat er bedrijven in slecht weer zaten maar stelt dat "toen de heer Kuit dat gebied kocht en de erfpacht afnam, hij wist dat het geen rendabele situatie was aldaar". De gemeente is niet op de hoogte van de plannen van Van de Kuit. Franx erkent dat de verhoudingen verstoord zijn. "Wij willen ten allen tijde in gesprek om de zaak eerst te normaliseren. En als dat heeft plaats heeft gevonden kunnen we kijken naar zijn plan. Maar de grond zal nooit verkocht worden."

Ook Michael van de Kuit wil graag de verhoudingen 'normaliseren': "Ik wil graag met de wethouder een keer een goed één-op-één gesprek hebben om de lucht te klaren. Maar niet met een heel comité erbij, met de burgemeester, de secretaris en noem maar op. Zo werkt het niet."

Foto: Robbert Bianchi / NH