Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Geen vervolgonderzoek naar voormalig Amsterdamse wethouder Herrema

25 juni 2018, 21.49 uur · Foto: NH Nieuws

AMSTERDAM Er komt geen nader integriteitsonderzoek naar voormalig wethouder Tjeerd Herrema (PvdA) van Almere. Dat maakte burgemeester Franc Weerwind bekend na de verschijning van een onderzoeksrapport van de Ombudsman Metropoolregio Amsterdam na een klacht van een lokale krant.

Een journalist van Almere deze Week had geklaagd over een telefoontje van Herrema, waarin de toenmalige wethouder seksuele geluiden zou hebben gemaakt. Toen de verslaggever hem daar de volgende dag op wees, reageerde de wethouder met de mededeling dat hij hoopte dat de journalist er geen rode oortjes van had gekregen. Verder zou hij aanstootgevende emoji's en teksten hebben gestuurd.

De Ombudsman stelt na onderzoek dat er "weliswaar op onderdelen onzorgvuldig is gehandeld, maar dat niets is gebleken van op de persoon gericht (seksueel) intimiderend en provocerend gedrag". 

Lees ook: Voormalig Amsterdamse wethouder Herrema treedt af in Almere om klacht seksuele intimidatie

In een reactie zegt Herrema "met instemming en blijdschap kennis te hebben genomen van de conclusies van de Ombudsman". Volgens hem komt het gedrag van coalitiepartijen ChristenUnie, D66, GroenLinks en VVD in een ander daglicht te staan. "Zonder alle feiten te kennen en zonder de resultaten van het onderzoek af te wachten is het vertrouwen in mij opgezegd."

Terugkeer geen optie
Herrema verwacht van de gemeenteraad en het college "concrete stappen tot eerherstel en compensatie van reputatieschade". Een terugkeer noemt hij "in deze politieke cultuur geen optie".

De journalist is teleurgesteld over de bevindingen, zegt hij op de site van Almere deze Week. "Persoonlijk ben ik vooral ontdaan dat de Ombudsman het eenzijdige telefoontje niet bewijsbaar acht: het gaat mijns inziens om seksuele intimidatie. Voor mij was hij onmiskenbaar aan het masturberen. Dat is heftig. Ik voel me daarin niet gehoord in mijn klacht en afgewezen als slachtoffer."