Ga naar Content
Noord-Holland

Hoop voor Rijsenhouters: grond transformatorstation niet geschikt

25 juni 2018, 22.41 uur · Aangepast 26 juni 2018, 10.57 uur
Door: · Foto: NH beeldbewerking

RIJSENHOUT Er is een sprankje hoop voor de Rijsenhouters. De grond die gemeente Haarlemmermeer, TenneT en Liander voor ogen hadden om een groot transformatorstation te bouwen, lijkt niet het juiste bestemmingsplan te hebben.

Dat blijkt uit een brief van de gemeente aan energieleveranciers TenneT en Liander. Samen willen ze een transformatorstation bouwen in de buurt van Rijsenhout om te voldoen aan de grote energievraag van onder andere datacenters. Voorkeurslocatie is locatie 2A, die het dichtst bij het dorp ligt. 

In de brief laat de gemeente weten dat de locatie 2A bestemd is voor glastuinbouw en dus niet voor een dergelijk transformatorstation.  "Dit is precies wat wij al die tijd al dachten: het dorp is niet bestemd voor dit soort industrie," zegt Peter van Veen van bewonerscomité Rijsenhout zegt NEE 1.0. "Je kunt wel zeggen dat wij weer hoop hebben."

Helderheid
Energieleveranciers TenneT & Liander reageren iets minder blij. De netbeheerder schrijft op haar website dat er door de nieuwe informatie teveel onduidelijkheid en onzekerheid is over de mogelijke locaties voor het station. De informatie zou hen hebben verrast, zeker omdat er al gesprekken zijn sinds 2015. De nieuwe informatie heeft dermate invloed op het proces, dat TenneT en Liander deze ontwikkelingen eerst nader moeten bestuderen. 

Zowel de dorpsraad, actiegroep Rijsenhout zegt NEE en Tennet en Liander willen dat gemeente Haarlemmermeer helderheid verschaft. "We moeten open en eerlijk met elkaar om de tafel", aldus Van Veen. 

 
De informatiebijeenkomst over het transformatorstation die zou plaatsvinden op dinsdagavond 26 juni wordt verplaatst door de nieuwe ontwikkelingen. Enkele bewoners van het dorp Rijsenhout riepen hun dorpsgenoten op om op 26 juni massaal naar een bijeenkomst in het Van der Valk-hotel te komen.