Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Steeds minder kinderen ingeënt. Vaccinatie verplichten?

25 juni 2018, 13.26 uur · Aangepast 25 juni 2018, 15.53 uur
Door: · Foto:

Minder dan de helft van de meisjes die vorig jaar werden uitgenodigd om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker, is komen opdagen. Volgens het RIVM kan dat lage cijfer leiden tot tientallen onnodige doden.

Dekkingsgraad
Vorig jaar is maar 45 procent van de meisjes gevaccineerd tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Sinds 2009 krijgen meisjes van 12/13 jaar oud een oproep om zich te laten vaccineren tegen HPV. De opkomst lag in de beginjaren rond de 60 procent, maar is de afgelopen jaren met 15 procent gedaald.

Negatieve verhalen
Dat minder ouders hun dochters laten inenten tegen HPV komt vooral door twijfels over het vaccin. Er gaan nogal wat negatieve verhalen rond. Zo zou het vaccin niet goed werken en zouden er fikse bijwerkingen zijn. Hoewel alle onderzoeken volgens het RIVM geen reden tot twijfel geven, lukt het niet om meer jonge vrouwen zich in te laten enten. Daardoor kunnen naar schatting zo'n zestig gevallen van baarmoederhalskanker per jaar minder worden voorkomen.

Andere ziektes
Ook de animo om te vaccineren tegen andere ziektes daalt. Volgens het RIVM is daardoor de kans groter dat in de toekomst aandoeningen als de mazelen uitbreken.  De dalende animo voor inentingen speelt niet meer alleen in de 'bible belt', waar traditioneel al minder vaak werd ingeent, maar in alle regio's van ons land.

Vaccinatieplicht
Je kinderen laten inenten is in Nederland niet verplicht. In een aantal andere landen wel. Zo kent België een verplichte inenting tegen polio. In Frankrijk en Italië zijn 10 vaccins verplicht. Niet-ingeënte kinderen krijgen in Italië geen toegang meer tot de kleuterschool. Duitsland verplicht ouders niet om hun kind te vaccineren, maar wel om zich te informeren bij de huisarts. Ouders die weigeren op consult te gaan, riskeren een boete van 2500 euro. Daarnaast mogen in Duitsland crèches niet-gevaccineerde kinderen weigeren.

Weerstand
In Nederland deed een aantal jaar geleden een commissie onderzoek naar de invoering van vaccinatieplicht. De commissie concludeerde dat ee vaccinatieplicht mogelijk een averechts effect kon hebben. Door een plicht zouden de mensen die tegen vaccinatie zijn alleen maar gehard worden in hun standpunten en zo de groep die twijfelt over vaccinatie afschrikken.

Wat vind jij?
Vind jij het zorgelijk dat de vaccinatiegraad daalt in Nederland? Zouden we toch nog eens na moeten denken over verplichting of zie je dat absoluut niet zitten? We horen graag hoe jij daar over denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling om 13:40 en 16:40 uur. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].