Ga naar Content

Hoofddorpse ondernemer niet rancuneus na overval: "Hoop dat dader hulp krijgt"

HOOFDDORP Ze zijn behoorlijk geschrokken bij cafetaria Verhage Floriande in Hoofddorp: de eetgelegenheid werd gisteravond overvallen door een 15-jarige jongen met een vuurwapen. Vandaag kwam het personeel bij elkaar om na te praten over wat er gebeurd is. Eigenaar Marco Honsbeek probeerde zijn team te steunen door ze te verrassen met een cadeautje in de vorm van een verzorgingspakket.

In het cafetaria aan het Almkerkplein in Hoofddorpse wijk Floriande lijkt het business as usual, maar aan een tafel in de hoek praat het personeel op fluistertoon na over de heftige gebeurtenis van gisteravond. Op tafel staan twee grote pakketten. "Ik heb een cadeautje voor ze gekocht, een beetje aandacht kan geen kwaad als je zoiets hebt meegemaakt" zegt eigenaar Marco tegen NH Nieuws.

Veiligheidsaward
Nog geen twee jaar geleden kreeg Honsbeek van Koninklijke Horeca Nederland de 'Wel-zo-veilig-Award', omdat hij werk maakt van de veiligheid in zijn zaak. Honsbeek: "Sinds ik zelf een keer slachtoffer werd van een overval, weet ik hoe afschuwelijk dat is om mee te maken. Ik doe er alles aan om te voorkomen dat mijn personeel slachtoffer wordt. Helemaal voorkomen is onmogelijk, dat blijkt wel, maar de trainingen die mijn personeel gevolgd heeft, hebben er wel toe geleid dat ze gisteravond eigenlijk alles goed gedaan hebben."

Lees ook: 15-jarige jongen aangehouden voor overval op cafetaria Hoofddorp

Al tijdens de overval slaagden medewerkers van de zaak erin om de alarmknop in te drukken. Dat heeft ertoe geleid dat korte tijd later de overvaller, een 15-jarige jongen, kon worden aangehouden. "Ik weet niet hoe ik gereageerd zou hebben als ik al die trainingen niet gedaan had", zegt Anne Lauren van Gulik, "maar ik deed gewoon wat hij me vroeg en ik was eigenlijk niet bang voor hem."

Gesprek met de dader
Honsbeek reageert geschokt als hij de leeftijd van de dader hoort. "Je vraagt je af hoe zo'n leven eruit heeft gezien, voordat zo'n jochie de verkeerde keuze maakte om hier met een wapen binnen te stappen. Ik hoop dat hij hulp krijgt en op een andere manier tegen het leven aan gaat kijken." Honsbeek hoopt dat hij ooit in de gelegenheid komt om met de dader te praten. "Ik ben niet rancuneus, als hij met mij wil praten en me uit kan leggen hoe hij er toe gekomen is, is voor ons de kous af."

Foto: NieuwsFoto