Ga naar Content

Veteraan Piet Matenaar (93) herdenkt oorlog in Nederlands-Indië: "Misschien dit jaar voor 't laatst"

HEEMSTEDE Met zijn 93 jaar is Piet Matenaar uit Haarlem op elke Veteranendag aanwezig. Niet alleen op de landelijke manifestatie in Den Haag volgende week zaterdag, maar ook op lokale bijeenkomsten in zijn buurt. Hij was vanaf 1946 bijna vier jaar mijnenruimer in Nederlands-Indië.

"Ik ben oud genoeg nu, maar als het vandaag nog zou wezen dat ik op moest komen, dan ga ik nog." Het strijden voor het vaderland zit diep. Na de Tweede Wereldoorlog liet hij zich opleiden tot expert in de 'springstofafdeling', zoals hij het zelf noemt.

De Veteranendagen vindt hij een belangrijke bijeenkomst, omdat hij hier de waardering krijgt voor wat hij gedaan heeft. En juist dat missen de oud-Indiëgangers, vindt Patrick van der Vegt van de Bond van Wapenbroeders. Hij verleent veel veteranenzorg, wat vaak alleen maar betekent dat hij ze aanhoort. 

Mond houden
"Toen ze terugkwamen uit Nederlands-Indië, was het van 'mond houden, hup aan de slag'. Nederland moest opgebouwd worden. En er was ook geen luisterend oor voor die mensen." 

Op de twaalfde Veteranendag in Heemstede gistermiddag geniet Piet zichtbaar van het onderdeel 'Keep Them Rolling'. Schijnbaar soepel, maar met een grimas op het gezicht, stapt hij in een oude legerjeep. "Misschien dit jaar voor het laatst. De jaren gaan tellen hoor..."

Foto: NH Nieuws / Geja Sikma