Ga naar Content

Na hartstilstand in straat, spaart Haarlemse buurt zelf AED's bij elkaar

HAARLEM De schrik zat er goed in na een reanimatie in de Vijfhoek in Haarlem. De gemeente Haarlem is al jaren bezig met een plan voor AED's in de hele stad, maar daar wilde deze buurt niet op wachten. Buurtbewoonster Marleen Zwartkruis en andere buren gingen met de pet rond en binnen een paar dagen was een reanimatieapparaat geregeld. "Mensen hebben graag veel geld over voor hun veiligheid."

Nu pronkt er een AED aan de gevel van de huiskamer van de Vijfhoek, café De Vijfhoek. 2500 euro kost zo'n apparaat. Weliswaar schonk Philips de eerste honderden euro, maar de buurt maakte de crowdfunding opvallend snel tot een succes.

Lees ook: Brandweerduiker wint AED voor zijn buurt: "Anders een heel stuk omrijden"

Daar bleef het niet bij. De wijkraad Vijfhoek Raaks Doelen nam het initiatief over en vroeg bijdragen voor een tweede AED, nu op het Nieuwe Kerksplein. Ook dit buurtinitiatief kon rekenen op veel enthousiasme. En geld. Deze 2500 euro waren binnen twee weken opgehaald. "Nu de tweede buurt-AED zo soepel voor elkaar kwam, denken we nog aan een derde buurt-AED zodat onze gehele wijk binnen de kritische zes-minutenzone komt te liggen."

Machteloosheid
Volgens Marleen Zwartkruis is de buurt enorm geschrokken van een reanimatie van een goede vriend van haar. Deze reanimatie na een hartstilstand liep goed af, mede dankzij de oudste dochter van de man en de hulpverleners. De machteloosheid die de buurt lam sloeg, werd al snel omgezet in daden. Eerst volgde de hele buurt een reanimatiecursus. "Maar wat heb je aan zo'n cursus als er geen AED in de buurt hangt?", verklaart Zwartkruis de volgende actie van de wijk.

6-minutenzone
De Hartstichting juicht dit soort initiatieven toe. In de Kop van Noord-Holland komen deze acties vaker voor, maar Amsterdam en Haarlem liggen nog ver achter, zegt cardioloog Ruud Koster. "Daar is de burgerhulpverlening nog lang niet zo ver ontwikkeld als in de rest van de provincie." Hij wijst erop dat juist in de wijken veel AED's nodig zijn. Vooral vanwege de zes-minutenregel. "Driekwart van de mensen krijgt een hartstilstand in zijn eigen woning."

Ook een AED aanschaffen via crowdfunding met de buurt? Kijk hier

Foto: NH Nieuws / Dimitri Walbeek