Noord-Holland

Stoere boten op zonne-energie racen muisstil door Purmerend

22 juni 2018, 19.38 uur · Aangepast 22 juni 2018, 20.26 uur

NH/Mischa Korzec

PURMEREND - PURMEREND Uit de hele wereld komen solarboten, elektrische boten die varen op zonne-energie, naar en door Purmerend. De racemonsters kunnen wel veertig kilometer per uur varen, maar daar merk je niets van: de boten zijn namelijk muisstil. Vandaag was de tweede etappe van het Solar Boat Wereldkampioenschap en die speelde zich af in de Noord-Hollandse stad.

Marcelien Bos-de Koning is wereldkampioen zeilen maar heeft de overstap gemaakt naar Chief Solar Officer. "Normaal als ik opstond keek ik naar buiten en was ik blij met bewolking en veel wind. Dat is nu anders", lacht ze. De boten hebben namelijk veel zon nodig om vooruit te komen. Het is dus veel inschatten voor de bestuurders en de crew langs de kant, want zonne-energie is schaars op een bewolkte dag en anders haalt de boot de finish niet. 

Solarkapitein: toekomstdroom?
Naast de start ligt een groot opblaaszwembad, waar kinderen met hun kleine zelfgemaakte bootjes een eigen wedstrijd houden. Allemaal zijn ze zeer enthousiast over hun scheepjes, die gemaakt zijn van afval. Maar er zijn er maar weinig die een toekomst zien als solarboatkapiten. Op de vraag of ze later ook in zo'n een stoere boot willen racen, antwoord een jongen: "Nee, ik word liever boekhouder of accountant."