Noord-Holland

Vijf jonge dieven opgepakt in regio Haarlem: 'Ruim twintig vergrijpen op hun kerfstok'

22 juni 2018, 17.17 uur · Aangepast 22 juni 2018, 18.15 uur

Shutterstock
Shutterstock

HAARLEM - HAARLEM Een groepje tieners heeft zich de laatste tijd flink misdragen in Haarlem, Santpoort en Bloemendaal. Het vijftal - drie jongens van 15, een van 16 en een van 17 jaar - hebben meer dan twintig inbraken, diefstallen en vernielingen gepleegd.

Zo'n twee maanden geleden wist de politie de eerste twee dieven in de kraag te vatten. Ze hadden een inbraak gepleegd in Haarlem-Noord en werden gepakt na een alerte melding van een getuige. Het tweetal werd meegenomen naar het hoofdbureau, waar de recherche een onderzoek startte.

Kerfstok
Agenten ontdekten al snel dat de twee jongens niet alleen hadden gehandeld. "Bovendien kregen we het sterke vermoeden dat ze meer op hun kerfstok hadden, en we zaten er niet naast", aldus rechercheur Van Dril. "Het onderzoek bracht ons in totaal op twaalf inbraken, drie scooterdiefstallen, drie vernielingen van tuinhuisjes en de diefstal van een smartphone."

Het inbrekersgroepje hanteerde een vaste werkwijze bij hun illegale activiteiten. "Ze gebruikten de fiets en reden door de wijk op zoek naar donkere woningen", vertelt Van Dril. "Vervolgens belden ze aan om te kijken of er echt niemand thuis was. Zo niet, dan probeerden ze met een schroevendraaier of breekijzer een achterdeur- of raam te forceren."

Arrestaties
Begin juni werd een derde 15-jarige verdachte aangehouden als medeplichtige. Later volgde de aanhouding van een vierde en vandaag werd ook nog een 16-jarige jongen uit Hoofddorp gearresteerd op verdenking van heling. Het grijpgrage vijftal moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.