Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Kabinet sluit gevangenis in Zwaag, burgemeester Hoorn verbaasd

22 juni 2018, 17.51 uur · Aangepast 22 juni 2018, 20.09 uur · Foto: Google Streetview

ZWAAG Vier gevangenissen in Nederland gaan dicht, waaronder die in Zwaag. De maatregel leidt niet tot gedwongen ontslagen. Het personeel uit de gevangenissen wordt overgeplaatst. De Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg is verbaasd over het besluit.

De andere gevangenissen die gesloten worden zijn die in Almere, Zoetermeer en Zeist. Volgens het kabinet is de maatregel nodig omdat er te veel cellen leegstaan, met verspilling van belastinggeld tot gevolg.

Lees ook: 'Kabinet heeft plannen gevangenis Zwaag te sluiten'

De leegstand is het gevolg van "de daling van de geregistreerde criminaliteit", aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid. De gevangenissen openhouden zou jaarlijks miljoenen euro's kosten. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) benadrukt dat de te sluiten gevangenissen in de Randstad liggen en dat de regio met dit besluit wordt ontzien. Dit was ook afgesproken in het regeerakkoord.

Lees ook: Justitie nog niet op de hoogte van sluiting gevangenis Zwaag

De sluiting zou nauwelijks problemen veroorzaken voor gevangenen, maar wel voor de familie, liet een woordvoerder van de belangenorganisatie voor (ex-)gedetineerden Bonjo weten aan NH Nieuws. "Als mensen die in de buurt van Zwaag wonen naar Sittard moeten, dan is dat wel een stukje reizen voor een bezoek."

'250 arbeidsplaatsen minder'
De burgemeester van Hoorn, Jan Nieuwenburg, reageert verbaasd op het besluit van het kabinet. Nieuwenburg verklaart dat nog niet alle feiten boven tafel liggen en 'er nog onderzoek loopt naar de impact van nieuwe maatregelen op de toekomstige capiciteitsvraag'. "Wij begrijpen dat dit nieuws hard aankomt bij de directie en medewerkers. Dat medewerkers een baangarantie hebben is positief, maar het neemt niet weg dat onze regio 250 arbeidsplaatsen verliest", aldus de burgemeester in een schriftelijke verklaring.