Ga naar Content

Hoop voor inwoners Hilversumse Meent: 'Misschien toch van het gas af'

22 juni 2018, 17.07 uur · Aangepast 22 juni 2018, 18.25 uur
Door: Robbert Bianchi · Foto: Shutterstock

HILVERSUM Er is weer hoop nadat het vorige college van Hilversum niet wilde ingaan op een actieplan van burgerinitiatief Meentkracht. De plannen om vijfhonderd woningen in tien jaar in de wijk Hilversumse Meent gasvrij te maken, kunnen nog tot 1 juli in aanmerking komen voor een subsidie van ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat stelt 85 miljoen euro beschikbaar om gemeenten te stimuleren versneld gasvrij te worden.

"De mensen van Meentkracht hebben hard gewerkt om het projectvoorstel Meentgasvrij van de grond te tillen", vertelt mede-initiatiefnemer Fred van Leeuwen van Meentkracht aan NH Nieuws. "Hilversum wil graag vooroplopen in deze ontwikkeling. Dus het is belangrijk dat de gemeente nu actie onderneemt."

Lees ook: Een toekomst zonder aardgas? Noord-Hollanders zien het wel zitten

"Alvorens het voorstel bij de gemeente in te dienen, kregen onder meer de partijen uit de gemeentelijke werkgroep Gasvrij gelegenheid commentaar te geven", legt Van Leeuwen uit. "Als de gemeente dit voorbij laat gaan is de kans verkeken en verdwijnt een prachtige buurtinitiatief de prullenbak in. Of moeten we weer jaren wachten voor er weer een nieuwe kans aandient."

Hij gaat verder: "Het is natuurlijk wel raar dat BZK met zo’n regeling komt als er net gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest." Het voorstel van Meentkracht ligt al sinds 24 mei op het bordje van de gemeente. "Maar omdat er juist een nieuw college aan het ontstaan was, durfde men allicht dit tempo niet te volgen."

Erop of eronder
Nu is er dus eindelijk wel contact met de gemeente. Dinsdag 26 juni mogen de initiatienemers op gesprek komen bij de kersverse wethouder Jan Kastje. Het is er op of eronder voor Van Leeuwen, want 1 juli is de deadline. "Wij willen weten of de gemeente het ziet zitten of niet. Zo niet, dan willen we graag duidelijk weten waarom. Maar het kan ook zo zijn dat ze een paar wijzigingen willen doorvoeren. Dan zorgen wij
ervoor dat we dat binnen twee dagen doen, zodat men op het raadhuis nog wat tijd heeft voor het eigen proces."

Foto: Meentkracht