Ga naar Content

Blaren en bezinning voor wandelaars: "Ik heb overal spierpijn, maar we gaan door"

HEILOO Op de derde dag van de Plus Wandel4daagse Alkmaar leidde de route vanuit het stadion van AZ naar Heiloo. Voor veel deelnemers is het de zwaarste wandeldag: de pijntjes en blaren spelen op. Maar gelukkig is er ook een moment van bezinning mogelijk bij het 'putje van Heiloo', waar voor extra kracht 'gezegend' water getapt werd.

Vanuit het voetbalstadion in Alkmaar voerde de route via de Boekelermeer naar het Heilooërbos. Voor veel wandelaars blijft de stempelpost bij het 'putje', het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe ter Nood in Heiloo, een bijzondere. Vanuit de waterput werden heel wat flesjes met 'heilig' water hervuld. "Dit redt ons naar het einde toe", gelooft een wandelaar.

Lees ook: Wandelaars trotseren de wind: "M'n krullen zijn er helemaal uitgewaaid"

Bezinning
In de kapel van het oord brandden talloze deelnemers een kaarsje. Een geëmotioneerde deelnemer vertelt: "Voor iedereen die ik gekend heb en met name voor mijn vrouw die twee jaar terug overleden is." Een vrouw brandt een kaarsje voor haar ouders: "In gedachten lopen ze mee. En het geeft ook kracht, want het gaat vandaag wat moeilijk. Ik heb spierpijn, overal een beetje, maar we gaan door."

Lees ook: Terugkijken: Duizenden wandelaars van start bij Plus Wandel4daagse Alkmaar

Blaren
De derde dag is voor veel lopers dus de zwaarste dag. Spierpijn, maar ook blaren maken het wandelen een stuk moeizamer. De vrijwilligers van het Rode Kruis hebben genoeg klanten. "Maar er zijn aanmerkelijk minder blaren dan vorig jaar", stelt Dirk Rus bij de EHBO-post op landgoed Willibrordus in Heiloo. "Misschien omdat het minder warm is."

Uitvallers
"Achtien wandelaars zijn vandaag niet van start gegaan", meldt René Wit van Le Champion. In totaal staat de teller daarmee op 38. "Maar er zijn ook weer nieuwe lopers bijgekomen. Maar liefst 1800 die de halve vierdaagse lopen."

Morgen de dag van de feestelijke intocht op het Alkmaarse Waagplein. Die is live te zien bij NH vanaf 13.00 uur.