Noord-Holland

Definitieve uitslag referendum Cultuurcluster Zaanstad: grote meerderheid tegen

22 juni 2018, 13.50 uur · Aangepast 22 juni 2018, 14.00 uur

NH Nieuws
NH Nieuws

ZAANSTAD - ZAANSTAD Volgens de definitieve uitslag van het referendum over het Cultuurcluster in Zaanstad is een grote meerderheid tegen de komst van het gebouw. De uitslag is echter niet geldig vanwege de lage opkomst. Net iets minder dan twintig procent van het aantal kiesgerechtigden in Zaanstad heeft over de kwestie gestemd.

Inwoners van Zaanstad konden 20 juni stemmen over de volgende vraag: 'Bent u voor of tegen het raadsbesluit om het Cultuurcluster te realiseren?'. 24.116 mensen brachten hun stem uit. 4.563 mensen stemden 'voor' en 19.453 mensen stemden 'tegen'.

De uitslag wordt pas als geldig beschouwd als een groep van ten minste 30 procent van de kiesgerechtigden zich tegen het realiseren van het Cultuurcluster uitspreekt. Dat percentage is niet gehaald.

Lees ook: Ondernemers Zaanstad verdeeld over uitkomst referendum Cultuurcluster 

Het Cultuurcluster moet een gebouw worden tegenover het stadhuis van Zaanstad, waarin zeven Zaanse culturele instellingen onderdak krijgen en activiteiten aanbieden. Het gaat om de instellingen De Bieb, poppodium De Flux, kunstencentrum FluXus, Filmtheater De Fabriek, RTVi Zaanstreek, Volksuniversiteit en Babel.

Maandag bespreekt de gemeenteraad deze uitslag. Ook stemt de raad diezelfde avond over het raadsvoorstel met betrekking tot de realisatie van het Cultuurcluster.