Ga naar Content

Innovatief vervoer over water moet drukte binnensteden verminderen

AMSTERDAM In de Metropoolregio Amsterdam wordt de komende decennia een flink aantal woningen bijgebouwd. Dat zal grote invloed hebben op de verkeers- en milieudruk, vooral in de binnensteden. De Rutte Groep heeft voor dit probleem een innovatief concept voor het vervoer over water bedacht: 'City-Barging'.

Tot 2040 worden er 250.000 woningen bijgebouwd in de regio Amsterdam. Dat gaat een grote invloed hebben op de verkeers- en milieudruk in de regio Amsterdam. Nu al is één op de drie vrachtwagens in de stad voor bouwlogistiek, zoals het het vervoeren van materiaal. Om de bouwlogistiek nu en in de toekomst duurzaam, slim en schoon te organiseren, heeft bouwbedrijf de Rutte Groep het concept 'City-Barging' bedacht. 

City-Barging
Het concept bestaat uit verschillende fases. In de eerste fase gaat het vervoer van bouwmateriaal naar de binnenstad over water, door middel van een 100 procent elektrisch vrachtschip. Dat is volgens de Rutte Groep 10 maal efficiënter dan met vrachtwagens. De tweede fase is het verzamelen en het opslaan van de bouwmaterialen in een 'hub', een knooppunt waarvandaan de materialen verder worden vervoerd. Daar staat ook een productie-eenheid voor het maken van duurzaam beton, een ander innovatief project van de Rutte Groep waarbij er uit oud beton cement wordt gewonnen en hergebruikt.

Fase drieis het verdere vervoer van het materiaal naar de bouwlocatie, over het water in een 100 procent elektrische compacte vrachtboot. Een elektrisch aangedreven kraan zorgt in de vierde fase voor het overzetten van het materiaal van de boot naar een locatie vlakbij de bouwactiviteit. De laatste fase is het vervoer door compacte 'last mile' voertuigen voor het laatste stukje transport. Het voertuig lijkt op een vrachtwagen, maar dan speciaal hiervoor ontwikkeld en tevens 100 procent elektrisch.

Prijsvraag
Het concept 'City-Barging' is ontwikkeld voor de prijsvraag 'Slimme en schone bouwlogistiek', uitgeschreven door Amsterdam Economic Board. Met het winnen van deze prijsvraag wint de Rutte Groep 750.000 euro om de plannen uit te voeren. De gemeente Amsterdam gaat nu, namens de regio gemeenten, de verdere onderhandelingen voeren.

Foto: Shutterstock