Ga naar Content

Noordzeekanaal is natuurlijke barrière in Velsen: "Maar we halen de vis gewoon in IJmuiden"

IJMUIDEN Met de Velservoetbrug, en de directe pontverbinding tussen Velsen-Noord en Zuid, voelde Velsen tot 1963 nog als één hecht dorp. Samen in de kerk- of de schoolbanken. Dat is nu anders, stelt kapper Jan Waagmeester in Noord. "Maar we gaan de vis wel gewoon in IJmuiden halen."

Anton Bresser, koster in de Engelmunduskerk, wijst vanaf de waterkant naar Velsen-Noord. "Kijk waar nu die schepen liggen bij de Houtkade, daar zat ik op de lagere school", vertelt hij opgewekt. "Dat was met de pont dichterbij dan de school in IJmuiden. Ik heb daar ook mijn vrouw leren kennen. En veel mensen kwamen uit Noord hier naar de kerk. Nu is er eigenlijk geen contact of uitwisseling meer", aldus Bresser. 

Velservoetbrug
De Velservoetbrug wordt omstreeks 1905 gesloopt. De pontverbinding tussen Noord en Zuid verplaatst in 1963 naar het pontplein. "Daarna werd het rustig bij ons in het dorp", zegt Bresser. "Velsen-Noord ligt dichterbij bij Beverwijk en dan is een fusie misschien praktischer. Maar de gemeente wil het volgens mij alleen niet kwijt omdat Tata Steel daar natuurlijk ook nog zit."

Vis
Waagmeester moet bij de vraag over een fusie met Beverwijk spontaan hoesten. "Dat zijn hele andere mensen",vertelt hij. "Wijkers zijn zeikers, dat weet je hè? Nee, wij blijven de vis in Velsen halen", aldus Waagmeester.

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'Schiereiland Noord-Holland'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over 'Schiereiland Noord-Holland'.

Foto: Aangeleverd