Noord-Holland

Costa Ricanen genieten wel van het WK: "Mensen nemen vakantiedagen op"

22 juni 2018, 12.34 uur · Aangepast 22 juni 2018, 13.51 uur

NH Nieuws
NH Nieuws

HILVERSUM - HILVERSUM De Hilversumse Marloes Kolk woont inmiddels bijna drie jaar in Costa Rica en heeft dit jaar wel een elftal om voor te juichen. Ze volgt het WK op de voet ook al moet ze daarvoor midden in de nacht opstaan vanwege het tijdsverschil. Vanmiddag trapt Costa Rica af tegen Brazilië.

Marloes is voor de liefde naar Costa Rica verhuisd. "Nederland blijft altijd in mijn hart, maar Costa Rica heeft wel een groot deel van mijn hart overgenomen", zegt Marloes tegen NH Nieuws. Ze moet er wat voor over hebben, want de wedstrijden beginnen vanwege het tijdsverchil 's ochtends om 6.00 uur in Costa Rica.

Zelfs op zondagochtend ging de wekker om Costa Rica aan te moedigen. "Dan liggen we in bed met een kopje koffie de wedstrijd te kijken. Een hele andere beleving vergeleken met vier jaar geleden toen de wedstrijden 's avonds waren."

"Geen bier en barbeques"
Costa Ricanen zijn echte voetbalfans, maar door het tijdsverschil wordt het WK echt anders beleefd. "Geen bier en barbeques, maar iedereen zet wel z'n wekker om de wedstrijd te kijken. Mensen nemen vakantiedagen op, en op kantoor zijn speciaal televisies opgehangen."

Op de werkplek van Marloes is vandaag een gezamenlijk ontbijt georganiseerd. Daar gaan ze met z'n allen de wedstrijd kijken. "Maar of we winnen of niet, na de wedstrijd gewoon aan het werk en geen bier."

Vertrouwen
Toch is het vertrouwen dit jaar in de ploeg niet zo hoog. Met Brazilië, Servië en Zwitserland is het een moeilijke poule. "We hadden het volgende bedacht: winnen tegen Servië, gelijk spelen tegen Zwitserland en verliezen van Brazilië. Dan zou het goed komen. Maar dat ging gelijk al mis tegen Servië."

Brazilië - Costa Rica
Niemand heeft vertrouwen in de wedstrijd tegen Brazilië. "Maar de bal is rond en er kan van alles gebeuren. We zullen het zien."