Ga naar Content
Noord-Holland

Einde aan dubbele petten 'Schiphol-ambtenaren'

21 juni 2018, 12.46 uur · Aangepast 21 juni 2018, 13.22 uur
Door: · Foto: Schiphol

SCHIPHOL Ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur die zich bezighouden met het opstellen van milieurapporten over Schiphol, mogen deze niet langer ook goedkeuren. Tot nu toe hadden ambtenaren deze 'dubbele pet' op.

Ambtenaren op het ministerie van Infrastructuur worden onderworpen aan een 'functiescheiding', zo schrijft de minister aan de Tweede Kamer. De ambtenaren hadden tot nu toe twee rollen: een adviserende rol naar Schiphol bij het opstellen van het milieueffectrapport (MER), en tegelijkertijd ook de taak om het rapport goed te keuren.

Uit mails die de NOS in handen heeft gekregen bleek dat er wel erg veel contact was tussen Schiphol en het ministerie bij het opstellen van het rapport. Hier kwam kritiek op van juristen. "Om de schijn van partijdigheid te voorkomen zou je beide rollen strikt moeten scheiden", oordeelde Gijs Hoevenaars van de onafhankelijke Commissie MER. Dat wordt nu dus ook gedaan.

Wanneer het rapport uitkomt is overigens nog niet duidelijk. Volgens de minister bevindt het zich in de 'afrondende fase'.