Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: 'Belasting op aardgas moet 75 procent omhoog'

21 juni 2018, 11.51 uur
Door: · Foto: Adobe

Wie niet van het aardgas af wil, gaat dat flink voelen in de portemonnee. De klimaattafel van Diederik Samsom wil de belasting op gas met 75 procent verhogen.

Gas duurder
Om particulieren, bedrijven en woningcorporaties zover te krijgen dat ze hun woningen en bedrijfsgebouwen van het aardgas afkoppelen, moet de energiebelasting op aardgas de komende twaalf jaar met 75 procent stijgen. De belasting op stroom zou juist met meer dan de helft moeten dalen om de aanschaf van elektrische warmtepompen financieel aantrekkelijk te maken. Dat zegt oud PvdA topman Diederik Samsom, tegenwoordig voorzitter van het adviesorgaan 'Gebouwde Omgeving'.

Groene ambitie
Het kabinet wil dat Nederland minder gas gaat gebruiken. Koken en ons huis verwarmen moeten we op elektra gaan doen. Het kabinet heeft de ambitie het gebruik van aardgas en de uitstoot van CO2 fors terugdringen. 90 procent van de huizen in Nederland wordt nu nog verwarmd door een gasgestookte cv-ketel.

Lage inkomens
Om huishoudens met lage inkomens te beschermen wil Samsom de inkomstenbelasting verlagen of de huurtoeslag of uitkeringen verhogen.

Klimaatakkoord
Deelnemers aan het overleg zeggen tegen de Volkskrant dat dit belastingvoorstel vrijwel zeker wordt opgenomen in het klimaatakkoord van het kabinet, het pakket maatregelen dat er voor moet gaan zorgen dat de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen voor 2030 met 49 procent daalt.

Wat vind jij?
75 procent meer belasting op gas. Wat vind jij van dit voorstel? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling om 13:40 en 16:40 uur. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].