Ga naar Content

Verkeerstoren Schiphol ondergaat grote verbouwing

SCHIPHOL De verkeerstoren op Schiphol wordt flink verbouwd. Nu is er plek voor negen luchtverkeersleiders, na de verbouwing is er ruimte voor vijftien personen. De wanden en schermen worden dunner, waardoor meer ruimte ontstaat. Van buiten verandert er niks aan de 101 meter hoge toren.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De gecreëerde ruimte moet straks niet alleen plaats bieden aan meer verkeersleiders. Volgens Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zorgt het ook voor meer rust en dus veiligheid. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) uitte in een kritisch rapport zorgen over de veiligheidssituatie op en rond Schiphol door het toenemende aantal vluchten.

Schaalmodel
Op het hoofdkantoor van Luchtverkeersleiding Nederland op Schiphol-Oost is een schaalmodel op ware grootte van bovenste deel van de verkeerstoren nagebouwd. Zo kunnen de luchtverkeersleiders vast wennen aan hun nieuwe werkplek en kan er in het schaalmodel nagegaan worden of alles straks past in de echte toren.

De verkeersleiders krijgen dunnere schermen om mee te werken. Een van de grootste veranderingen wordt het werken met digitale strips. Dat zijn nu nog een soort staafjes met papiertjes erin die de verkeersleiders als hulpmiddel gebruiken om vluchten af te handelen. Die schuiven of gooien ze naar elkaar toe, maar straks 'swipen' ze die via hun schermen naar elkaar.

Lees ook: 'Schiphol eerste Europese luchthaven met 'bitcoin-automaat''

Het vliegverkeer en de omwonenden van Schiphol zullen volgens LVNL geen hinder ondervinden van de verbouwing. Tijdens de verbouwing werken de luchtverkeersleiders 's nachts vanuit de noodtoren omdat dan de grote verbouwingswerkzaamheden uitgevoerd worden op de toren. De oplevering van de vernieuwde toren is in mei 2019.

Foto: NH Nieuws/Doron Sajet