Ga naar Content
Noord-Holland

Referendum Cultuurcluster Zaanstad waarschijnlijk ongeldig door te lage opkomst

21 juni 2018, 01.11 uur · Aangepast 21 juni 2018, 01.32 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

ZAANSTAD Het raadgevend referendum over het Cultuurcluster in Zaanstad is hoogstwaarschijnlijk niet geldig. Te weinig mensen hebben hun stem uitgebracht.

Inwoners werd gevraagd antwoord te geven op de vraag: "Bent u voor of tegen het raadsbesluit om het Cultuurcluster te realiseren?" Het werd al vroeg vandaag duidelijk dat het spannend werd of de kiesdrempel zou worden gehaald. Om de kiesdrempel te halen moet 30 procent van de kiesgerechtigden voor of tegen stemmen.

De gemeente Zaanstad liet rond 23.00 uur weten dat uit een voorlopige uitslag blijkt dat 19,78 procent van de mensen heeft gestemd. Het is onduidelijk hoeveel procent van de stemmen toen al was geteld. Een definitieve uitslag is er dus nog niet, maar het lijkt er niet op dat de kiesdrempel wordt gehaald. Van de mensen die stemden, waren er 4.563 mensen voor een Cultuurcluster, blijkt uit de voorlopige uitslag. 19.449 mensen stemden tegen. 

Lees ook:  Spanning rondom opkomst bij referendum Zaans Cultuurcluster: "Twijfel of we het halen"

De uitslag van het referendum wordt op 22 juni om 10.00 uur definitief bekendgemaakt. Een paar dagen later vergadert de gemeenteraad over het onderwerp.

Cultuurcluster
Het Cultuurcluster moet een gebouw worden tegenover het stadhuis van Zaanstad, waarin zeven Zaanse culturele instellingen onderdak krijgen en activiteiten aanbieden.