Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Spanning rondom opkomst bij referendum Zaans Cultuurcluster: "Twijfel of we het halen"

20 juni 2018, 18.02 uur

ZAANSTAD Het raadgevend referendum over het Cultuurcluster in Zaanstad is in volle gang. Tot 21.00 uur vanavond kunnen de Zaankanters hun stem nog uitbrengen over dit veelbesproken hete hangijzer, en zo bepalen of 'ie er wel of niet gaat komen. De meningen zijn flink verdeeld, maar het wordt vooral spannend of de kiesdrempel van 30% wordt gehaald.

"Ik denk het eerlijk gezegd niet", vertelt de voorzitter van het stembureau in Westknollendam. "In vijf uur tijd hebben hier vijftien mensen gestemd, van wie er drie aan deze tafel zitten als stemhulp. Dat is een enorme tegenvaller, dus dan hebben we heel wat in te halen de komende uren. Dat zie ik niet zo snel gebeuren."

Een tiental kilometers verderop, in het stadhuis van de gemeente, hebben ze het iets drukker. "Ik denk dat we gemiddeld zo'n vijftig à honderd mensen per uur hebben, dus ik verwacht aan het eind van de dag rond de duizend stemmers te zitten", aldus de voorzitster. Toch hebben ze daar ook hun twijfels over de opkomst. "Het zal erom spannen!"

Lees ook: Zaanstad naar de stembus over Cultuurcluster: dit moet je weten

Mocht de kiesdrempel wel gehaald worden, waarvoor in totaal bijna 40.000 stemmers nodig zijn, dan hoeft de gemeente zich niet aan de uitslag te houden. Het staat de raadsleden vrij om op basis van het advies, de opkomst en de uitkomst hun conclusies te trekken. Het uiteindelijke besluit over de komst van het Cultuurcluster zal voor de zomervakantie worden gemaakt.

Wat is het Cultuurcluster?
Het Cultuurcluster moet een gebouw worden tegenover het stadhuis van Zaanstad, waarin zeven Zaanse culturele instellingen onderdak krijgen en activiteiten aanbieden. Het gebouw zal onder meer een zaal voor (pop)concerten, een bibliotheek, filmzalen, een radio/tv-studio en horeca behuizen. Hiermee hoopt de gemeente de aantrekkelijkheid van het centrum van Zaandam te verbeteren voor inwoners, winkelend publiek uit de regio en toeristen.

NH Nieuws