HSV door KNVB uit nacompetitie gehaald na 'dubieuze' nederlaag

20 juni 2018, 12.53 uur · Aangepast 20 juni 2018, 14.32 uur
Door: · Foto: NH/Dennis Nieuwenhuis

HEILOO De KNVB heeft HSV uit Heiloo uit de nacompetitie gehaald na het opzettelijk verliezen in de laatste wedstrijd van de competitie. Het team krijgt van de voetbalbond vier punten in mindering, waardoor ze niet meer mee kunnen spelen voor eventuele promotie naar een hogere klasse.

Dat schrijft de club zelf op zijn website. In de desbetreffende wedstrijd van de tweede klasser tegen Zaanlandia op 27 mei konden beide clubs nog kampioen worden. Toen Zaanlandia in de laatste vijf minuten van de wedstrijd op voorsprong kwam, kon HSV geen kampioen meer worden. De nacompetitie voor een plek in de eerste klasse kon echter nog wel worden gehaald door met een grote uitslag te verliezen. Kolping Boys zou dan de dupe worden. HSV liet Zaanlandia dus expres twee doelpunten maken en verloor uiteindelijk met 4-1.

Op beelden die op YouTube stonden - inmiddels zijn die beelden verwijderd - was te zien dat de verdediging van HSV de spitsen van Zaanlandia zonder weerstand liet scoren. Kolping Boys kon op deze manier inderdaad geen nacompetitie meer halen. De club deed na het zien van die beelden melding bij de KNVB en die nam de zaak serieus.

In beroep
Gisteren deed de KNVB officieel uitspraak. De bond verwijt HSV dat het team 'in de laatste vier minuten van de wedstrijd opzettelijk onder haar kunnen heeft gespeeld'. De club uit Heiloo laat het er echter niet bij zitten. "Het bestuur van HSV beraadt zich op eventueel verder te nemen stappen", aldus het persbericht. Volgens de club kunnen ze nog in beroep tegen de uitspraak van de voetbalbond.