Ga naar Content

Bedrijven moeten duurzaam inkopen

In 2030 moet de helft van alle inkoop van gemeenten en bedrijven in de regio circulair zijn. Dat zegt wethouder John Nederstigt namens de Metropoolregio Amsterdam.

Aanvankelijk was de doelstelling om al in 2025 de helft van de goederen circulair in te kopen maar dat was een brug te ver. Nu wil men dat doel in 2030 bereiken. Voor de korte termijn wil men dat tien procent circulair wordt ingekocht. Maar dat gaat nog steeds om een bedrag van 400 miljoen per jaar. In totaal besteden de deelnemers jaarlijks voor vier miljard euro aan inkopen.

"De eerste 10 procent zullen moeilijk zijn", aldus John Nederstigt. "Het is lastig om op een andere manier te gaan werken maar als de knop is omgezet is 50 procent veel eenvoudiger te realiseren". Gemeenten en overheden zullen hun nek moeten uitsteken om het goede voorbeeld te geven. "Bij aanbestedingen moet duurzaamheid voorop staan, ook al is dat iets duurder", aldus John Nederstigt.

Meerlanden
Bij afvalverwerker Meerlanden in Rijsenhout doet men graag mee en volgens directeur Angeline Kierkels hoeft dat niet altijd duurder te zijn. Vanaf 1 juli wordt alle bedrijfskleding duurzaam ingekocht. De nieuwe kledingleverancier zorgt er voor dat 75 procent van de kleding hergebruikt kan worden en dat het restant als vezels verwerkt zal worden. 

"Met een ingenaaide QR-code kunnen we precies zien wat er met onze afgedankte bedrijfskleding gebeurt", aldus Meerlanden directeur Kierkels. De kleding heeft een andere samenstelling maar doet geen concessies aan het draagcomfort. Bij de aanbesteding heeft Meerlanden duurzaamheid boven de kostprijs gesteld maar uiteindelijk is de duurzame bedrijfskleding niet duurder.

Foto: