Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Hoe maken we stadscentra autoluw?

20 juni 2018, 11.39 uur · Aangepast 20 juni 2018, 13.51 uur
Door: · Foto:

Veel steden willen hun centrum graag autoluw maken. Wat is volgens jou de beste aanpak? Torenhoge parkeertarieven of gratis openbaar vervoer?

Amsterdam Autoluw
Het nieuwe gemeentebestuur van Amsterdam gaat de strijd aan met autoverkeer in de binnenstad. Bezoekers betalen in de toekomst een uurtarief van €7,50 en het aantal parkeerplaatsen wordt met maximaal 10.000 plekken verminderd. Dat staat in het coalitieakkoord van GroenLinks, D66, PvdA en de SP in Amsterdam.

Parkeervrije grachtengordel
Het nieuwe college komt met een ‘Agenda Amsterdam Autoluw’, waarin onder meer een parkeervrije grachtengordel wordt onderzocht en de binnenstad zoveel mogelijk autovrij wordt gemaakt.

Gratis openbaar vervoer
Tallinn, in Estland, is de eerste Europese hoofdstad waar het openbaar vervoer gratis is gemaakt, nadat de bevolking zich daar in 2013 in een referendum over uitsprak. In het Belgische Hasselt is het gratis openbaar vervoer onlangs na 16 jaar weer afgeschaft, omdat de gemeente moest bezuinigen.

Wat vind jij?
Minder auto's in stadscentra, hoe krijgen we dat volgens jou voor elkaar? We horen graag hoe jij daar over denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling om 13:40 en 16:40 uur. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].