Economie Metropoolregio terug op topniveau

20 juni 2018, 11.36 uur · Aangepast 20 juni 2018, 14.01 uur

ANP
ANP

AMSTERDAM - AMSTERDAM De economie in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) groeit harder dan het landelijk gemiddelde. Dit jaar verwacht men een groei van 3,7 procent en volgend jaar 3,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Amsterdam Economic Board.

Daarmee ligt de groei van de MRA ongeveer een half procent hoger dan die in de rest van Nederland. Ook internationaal gezien doet de Metropoolregio Amsterdam het uitstekend. Volgens de Amsterdamse wethouder van Economische Zaken Udo Kock, behoort Amsterdam tot de top 3 van Europa. De economische groei binnen de MRA komt vooral door de toenemende consumptie en de binnelandse bestedingen. Ook toenemende investeringen in de ICT en de bouw zorgen voor een relatief hogere groei ten opzichte van de rest van Nederland.

Huidige groei MRA komt in de buurt van hoogtijdagen eind vorige eeuw

Aantrekkelijke plek
De MRA blijkt een aantrekkelijke plek te zijn voor nieuwe bedrijven, zowel startende als bestaande bedrijven uit binnen en buitenland. Maar ook voor immigranten die daarmee een belangrijke factor in de aantrekkende economische groei vormen. De hoge groei van de MRA heeft ook te maken met de aantrekkende woningmarkt. De stijgende huizenprijzen zorgen voor een versterking van de economische groei.

Startende bedrijven
Amsterdam werkt ook als een magneet voor kleine startende bedrijven en hoger opgeleiden. Volgens de Amsterdam Economic Board kunnen een paar economische ontwikkelingen nog wel roet in het eten gooien. De ontluikende handelsoorlogen, de financiele posities van de zuidelijke lidstaten van de Europese Unie en de verwachte rentestijgingen op termijn, kunnen ervoor zorgen dat de toekomst er minder rooskleurig uit ziet.