Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Stembussen voor referendum Cultuurcluster Zaanstad geopend

20 juni 2018, 09.00 uur · Aangepast 20 juni 2018, 15.21 uur

ZAANDAM Zaanstad gaat vandaag naar de stembus. Niet vanwege voor nieuwe verkiezingen, maar voor een raadgevend referendum. Vanaf 7.30 uur mogen de inwoners aangeven of zij voor of tegen de komst zijn van het veelbesproken Cultuurcluster. De mogelijke komst van het culturele centrum is omstreden binnen de gemeente Zaanstad.

"Bent u voor of tegen het raadsbesluit om het Cultuurcluster te realiseren?", is de vraag die de stemmers vandaag met ja of nee kunnen beantwoorden. Zij hebben tot 21.00 uur de tijd om naar de stembus te gaan.

Opkomst
De opkomst lijkt rond 9.00 uur nog wat tegen te vallen. Bij het stembureau in het gemeentehuis zijn zo'n honderd stemmers langsgeweest. "Het blijft hier denk ik wel rustig", aldus een van de medewerkers.

Het gaat om een raadgevend referendum. De gemeente hoeft zich dus niet aan de uitslag te houden. Het staat de raadsleden vrij om op basis van het advies, de opkomst en de uitkomst hun conclusies te trekken. Pas als 30 procent van de stemgerechtigden ja óf nee stemt, is het advies rechtsgeldig. Dat zijn in Zaanstad ongeveer 40.000 stemmen.

Lees ook: Zaanstad naar de stembus over Cultuurcluster: dit moet je weten

Het uiteindelijke besluit over de komst van het Cultuurcluster zal voor de zomervakantie worden gemaakt. Het nieuwe college heeft aangekondigd de uitslag van het referendum over te zullen nemen. 

Laatste informatie
Ga je vandaag naar de stembus, maar ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? In dit handige artikel hebben we voor jou nog even alles op een rijtje gezet: argumenten van voor- en tegenstanders, stemlocaties en een uitgebreid dossier over het Cultuurcluster.

NH Nieuws / Sophie Markvoort