Noord-Holland

Ophef over Hilversumse straatnaam: bewoners willen naam niet

19 juni 2018, 21.18 uur

Jaap van der Harst
Jaap van der Harst

HILVERSUM - HILVERSUM De nieuwste weg van Hilversum zou de Burgemeester Bootlaan moeten gaan heten, besloot burgemeester Broertjes een aantal weken geleden spontaan. Maar bewoners zijn het niet eens met deze naam, net als de PvdA en de SP, die collegevragen hebben gesteld.

De linkse oppositiepartijen geven aan dat oud-burgemeester Boot er controversiële uitspraken op nahield. "Het is geen algemene kennis, dus het kan zijn dat het over het hoofd is gezien", zegt Femke van Drooge van de PvdA. "Maar als je er echt naar gaat kijken, kom je wel wat dubieuze dingen tegen. Best wel heftige dingen." 

In het boek 'Praatboek uit Zuid-Afrika', uit 1982 schrijft de oud-burgemeester onder andere over de apartheid. Femke van Drooge: "Hij wilde donkere mensen eigen stukjes land geven en ze daar een eigen staat geven. Deze stukken land waren ook nog te klein, reservaten zeg maar."

"Spontaan bedacht"
Een woordvoerder van de burgemeester geeft aan het verhaal uit te willen zoeken. "Er was spontaan gezegd: laten we deze naam geven aan de straat, zonder daar echt diep in te duiken. Er is toen geen onderzoek gedaan. Dat is toen zo ontstaan op dat moment."

Een groot deel van de toekomstige bewoners van de straat hebben bezwaar ingediend tegen de straatnaam. Zij vinden het niet gepast als hun straat vernoemd wordt naar de burgemeester en willen dat de straat het Molenpad wordt genoemd; een straatnaam die de projectontwikkelaar ook al gebruikte. Aan het begin van de straat staat namelijk een historisch molenaarshuisje.

Niet speculeren
De burgemeester wil de bezwaarprocedure afwachten voordat er een besluit wordt genomen, aldus de woordvoerder. "Laten we eerst uitzoeken wat het verhaal nu precies is. We gaan niet speculeren op de uitkomst."