Ga naar Content
Noord-Holland

Den Helder sluit foute restaurants en zet uitbaters op zwarte lijst

19 juni 2018, 20.55 uur
Door: · Foto: Shutterstock

DEN HELDER De gemeente Den Helder heeft meerdere ex-uitbaters van horecazaken in de stad op de zwarte lijst gezet omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer diefstal van energie, oplichting en ongewenst gedrag tegen boa's.

De misstanden kwamen in april vorig jaar aan het licht tijdens controles van de nutsvoorzieningen (gas, water en elektra), waarna er aangifte werd gedaan bij de politie en door het Openbaar Ministerie een onderzoek werd ingesteld. 

Burgemeester 
Eind 2017 gaf het OM burgemeester Koen Schuiling de vrijheid de geconstateerde overtredingen zelf af te handelen. Dat dit nu pas is gebeurd, komt volgens de gemeente door 'het aantal horecazaken en de omvang van de overtredingen'. 

Schuiling pleit twee uitbaters vrij. Volgens hem kan niet worden bewezen dat de eigenaren van Broodje Toppie en King Toet over de schreef zijn gegaan. 

Vijf jaar geen horecazaak
In de Egyptische Grillbar Sphinx, Toetanchamon en Royal Piramide Bazaar is wel het nodige fout gegaan, maar omdat die zaken inmiddels worden geleid door familieleden van de toenmalige uitbaters, mogen ze open blijven. De voormalige eigenaren worden wel bestraft: zij mogen de komende vijf jaar geen horecazaak runnen. 

Een hapje eten bij Grillroom Shalom van Hosh, Steakhouse Ambassador en Eet-Koffie-huisje Yilzideli is de komende tijd niet mogelijk. Zij zijn op last van de burgemeester sinds vorige week maandag gesloten. Deze restaurants mogen wel bezorgen, maar afhalen is taboe.

Lees ook: Grillroom en steakhouse dicht na ontdekking Syrische asielzoekers

Bij Sphinx en Steakhouse Ambassador werden eind 2016 Syrische vluchtelingen ontdekt, die daar zonder werkvergunning werkten. De restaurants moesten toen een maand op slot.