Ga naar Content

Nieuw vaccin tegen verspreiding meningokokken na stijging ziektegevallen

AMSTERDAM Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) breidt vanaf dit jaar het vaccinatieprogramma uit met een vaccin tegen meningokokken type W. Uit cijfers die NH Nieuws heeft opgevraagd, blijkt dat het aantal ziektegevallen toeneemt.

Tekst loopt door onder video

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Hoewel de ziekte zeldzaam is, kan het wel gevaarlijk zijn. "Het is een ziekte die wordt veroorzaakt door de menigokokbacterie. Een groot aantal mensen draagt die bacterie bij zich, zonder dat zij daar last van hebben", vertelt GGD-arts Daisy Ooms.

Hersenvliesontsteking
"De bacterie bevindt zich in de keel en zorgt bij ziekte in eerste instantie voor een griepachtig beeld: mensen zijn moe, hebben hoofdpijn en spierpijn. In sommige gevallen kan de bacterie verder het lichaam binnendringen en een ernstig ziektebeeld veroorzaken, zoals een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging."

Vanwege het stijgende aantal ziektegevallen gaat het RIVM nu ook 14-jarige kinderen inenten. "We zien ziektegevallen in meerdere groepen: heel jonge kinderen, pubers en ouderen. We hebben ervoor gekozen om 14-jarigen nu in te enten", legt Hans van Vliet van het RIVM uit. 

Beschermen
"Dat doen we, omdat zij de grootste rol hebben in het verspreiden van de bacterie. Op het moment dat die groep gevaccineerd is, zijn ze zelf beschermd en beschermen zij indirect ook anderen."

Foto: NH Nieuws