Ga naar Content
Noord-Holland

Man in Zaanse gevangenis aangehouden voor leveren wapens aan IS

19 juni 2018, 14.45 uur
Door: · Foto: ANP

ZAANSTAD De politie heeft gisteren drie mannen aangehouden van wie DNA-sporen zijn gevonden op vuurwapens in een schuilplaats van IS in een voorstad van Parijs. Onder die verdachten zit ook een 53-jarige man die momenteel vastzit in de gevangenis in Westzaan.

Ook een 26-jarige man uit Groningen en een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn aangehouden. 

De schuilplaats werd ontdekt na de aanslagen in Brussel op 24 maart 2016. In een appartement in Argenteuil, dat gehuurd werd door de jihadist Réda K, werden vijf Kalasjnikovs, handvuurwapens, 30 kilo explosieven, ontstekers, valse paspoorten, mobiele telefoons en jihadistische geschriften gevonden. Volgens de Franse autoriteiten werd met deze vondst een nieuwe terroristische aanslag voorkomen.

Nader onderzoek op de aangetroffen wapens in het appartement leverde meerdere DNA-sporen op. Uiteindelijk correspondeerden de sporen met profielen die in de Nederlandse databank lagen opgeslagen.

De cel van de verdachte die in de Zaanse gevangenis is aangehouden is doorzocht. Ook bij de andere verdachten zijn doorzoekingen gedaan. Daarbij is beslag gelegd op computers, mobiele telefoons en notities. Ook werd bij één van de verdachten een shotgun en een pistool gevonden.