Noord-Holland

De Peiling: Traktaties op het werk zorgen voor extra pondjes

19 juni 2018, 12.56 uur · Aangepast 19 juni 2018, 13.33 uur

- Alweer een jarige collega met taart, donuts of gevulde koeken. Durf jij daar nee tegen te zeggen of is dat onbeleefd?

Extra calorieën
Werknemers krijgen flink wat extra calorieën binnen door al die uitdelende collega's of door de baas die een taart laat aanrukken voor het personeel na het binnen halen van een mooie order. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat we tot zo'n 1300 calorieën extra per week binnen krijgen door al dat werketen. De richtlijn van het Nederlandse Voedingscentrum is een inname van 2000 calorieën per dag voor vrouwen en 2500 calorieën van mannen.

Weigeren
Een traktatie weigeren lijkt simpel, maar levert de weigeraar vaak veel commentaar en scheve gezichten op, schrijft de website Managers-online. Veel mensen zeggen uit beleefdheid toch 'ja' tegen een traktatie waar ze eigenlijk geen trek in hebben.

Gezonde traktaties
Op basisscholen wordt al een aantal jaar de gezonde traktatie gepromoot. In plaats van koek of chips delen kinderen groente en fruit uit, vaak creatief vormgegeven door ijverige ouders. Druiven op een sateprikker vermomd als rups. Een kunstig gesneden komkommer die voor krokodil moet doorgaan. Uit onderzoek blijkt dat 86 procent van de volwassenen op het werk niet blij wordt van zo'n gezonde traktatie.

Zeg jij ja of nee?
Wat doe jij als er weer een collega langs komt met moorkoppen of gevulde koeken? Is nee zeggen een optie? Waar trakteer je zelf op op je werk? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling om 13:40 en 16:40 uur. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar depeiling@nhnieuws.nl.